Radosław Ditrich
@AwDitrich
Wojska Lądowe w 2025 roku [MAPA]. Jak dużo sprzętu nam potrzeba? Odświeżyłem i poprawiłem grafikę prezentującą stan Wojsk Lądowych w 2025 roku. Na tej podstawie można oszacować potrzeby Sił Zbrojnych w ramach podstawowego sprzętu wojskowego. Z uwagi na dyskusję związaną z 44-wozowym batalionem, w nawiasach podawać będę także sprzęt wymagany dla mniejszych batalionów. Wszystko wskazuje na to, że będziemy mieć trzy rodzaje dywizji. 11. oraz 12. dywizja (na zachodzie kraju), to dywizje starego typu. Składają się z 3 brygad po 3 bataliony. Następnie mamy 16. i 18. dywizję, czyli układ 4x4 (4 brygady po 4 bataliony). Modelową dywizją (na której zapewne wzorowane będą kolejne dywizje) jest 16. Dywizja Zmechanizowana. To ona znajdzie się na pierwszej linii frontu w pierwszych dniach. Posiadać ma brygadę pancerną (w tym przypadku kawalerii pancernej) z trzech batalionami czołgów i batalionem zmechu. Potem mamy dwie brygady zmechu (w układzie 2x2 bataliony - 2x zmech 2x czołgi) oraz brygadę zmot, która podobnie jak w 18. Dywizji Zmechanizowanej będzie w układzie 3x1 (trzy bataliony zmotu i jeden czołgów). Piąta i szósta dywizja (czyli 8. i 1. dywizja według numeracji), mają być dywizjami skadrowanymi. Tam szkolić mają się rezerwy. Zawodowych potrzeba mniej, ale sprzęt należy zakupić (w jakim celu powstawałyby dywizje rezerwowe, skoro nie ma być dla nich sprzętu?). Przejdźmy do konkretnych liczb. Licząc zatem sześć dywizji (oraz 22. batalion piechoty górskiej z Kłodzka z 25BKPow, który ma przesiąść się na KTO/KBWP) ma mieć: - 35 bcz - 25 bzmech - 23 bzmot - 34 das* *po jednym w każdej brygadzie oraz dwa na szczeblu brygady artylerii. Do tego doliczyć należy jeszcze masę innych jednostek (jak chociażby dywizjony artylerii rakietowej, które prawdopodobnie w postaci Langust trafią do brygad, w postaci HOMAR-K do brygad artylerii i w postaci HOMAR-A do brygad rakiet, które podlegać będą pod korpusy). Jak dużo sprzętu będzie nam trzeba? 1/2
2/2 Policzmy dla wariantu z 58 (oraz 44) wozami: Daje to nam: - 2030 (1540) czołgów - 1450 (1100) BWP - 1334 KTO (1012) - 816 AHS Dane nie NIE UWZGLĘDNIAJĄ rezerw czy sprzętu potrzebnego dla centrów szkoleniowych. Nawet przy wariancie 44-wozów potrzeby są olbrzymie, bo zamówiono dotychczas: - 779/1540* czołgów - 5/1100 BWP - ok. 500/1012** KTO - ok. 580/816 AHS *zakładam, że czołgi Leopard 2 pozostaną w linii. **doliczam do tej kwoty ok. 300 Rosomaków z wieżą Hitfist-30P. Wariant minimum przy tych planach mówi o zamówienia niemal 800 nowych czołgów, 1100 BWP i 500 KTO, a wcale nie jest pewne, że zejdziemy do mniejszej liczby wozów per batalion. Wyzwaniem pozostają także wozy towarzyszące. Spójrzmy na przykładzie samych wozów ewakuacji medycznej. (35 bcz + 25 bzmech + 23 bpzmot) * 5 WEM + 34 das * 3 WEM daje łącznie astronomiczne 467 WEM. A ile mamy? 40 z 66 zamówionych Rosomak WEM, 16 M113G2 oraz po 4 sztuki KTO Ryś. Dla zmechu, zmotu, czołgów i artylerii lufowej brakuje zatem jeszcze niemal 400 wozów ewakuacji medycznej. Wyliczenia zamieszczam ku rozwadze. Grafikę-mapę można śmiało udostępniać (możecie mnie także oznaczać, że nie zamierzam ścigać za brak oznaczeń). Zgłaszajcie swoje uwagi, a będę mógł ulepszać grafikę (i poprawiać ewentualne błędy).
Jak widać - są małe błędy. Zapodziały się dwa bataliony WOT i WOG trzeba przenieść z Krakowa do podkrakowskich Rząsek. Mimo wszystko jestem zadowolony, bo kupa roboty a efekt (mapa) bardzo mi się podoba:))