Published: April 8, 2025
12
19
240

Prosta wycena spółek z GPW - przykład na "żywym organizmie" Na wstępie uprzedzę, że jest to jedynie spis moich doświadczeń w delikatnym oparciu o literaturę (screeny pochodzą z książki "Rachunkowość Inwestycyjna"). Nie jest to praca o charakterze naukowym, za wszelkie błędy z

Image in tweet by Kamil
Image in tweet by Kamil

Możemy policzyć, ile ten zysk faktycznie może być warty. Tu już jest pole do interpretacji. Jeden powie, że C/Z=10 to tanio, drugi, że drogo. Ja skupiam się na każdej spółce z osobna, na jej wartości historycznej tego wskaźnika. Staram się wyciągnąć jakąś średnią. Na screenie

Image in tweet by Kamil

Prognozy zysku netto możemy pozyskać na kilka sposobów: - poznać spółkę, śledzić jej poczynania, obserwować komunikaty od Zarządu, próbować samemu coś zaprognozować (polecam, ale to najtrudniejsze i obarczone jednak dużym ryzykiem błędu, szczególnie, gdy brak nam doświadczenia w

Image in tweet by Kamil
Image in tweet by Kamil
Image in tweet by Kamil

Mając historyczne 'uczciwe' wskaźniki wyceny dla spółki oraz jej prognozy wynikowe na najbliższe lata bardzo łatwo możemy wyliczyć sobie potencjalny Upside. Na screenie przykład z mojego arkusza Excel dla spółki #Synektik. Osobiście bazuję na dwóch wskaźnikach P/E oraz

Image in tweet by Kamil

Spółki i raporty, pokrywane w ramach GPWPA: https://www.gpw.pl/gpwpa

W podsumowanie powyższego wpisu idealnie wpisuje się przykład zachowania kursu w reakcji na prezentowane wyniki zysku netto spółki #Wittchen https://x.com/KamilZamojc/stat...

@KamilZamojc Podoba mi się to w mordę jeża.

@KamilZamojc @KamilZamojc zakładam, że tą pozycję książkową polecasz komuś, kto chcę poszerzyć wiedzę o AF? Czy jeszcze jakąś polecisz, z praktycznym podejściem do oceny kondycji spółki?

@SnafuManila Jestem w trakcie czytania, za szybko na opinie. Póki co to taki zbiór podstaw i uszeregowanie wiedzy, ale kolejne rozdziały wydają się ciekawsze.

@KamilZamojc Tylko Indeks Szminek ma sens !!!!

Image in tweet by Kamil

@Novy_inv W czasie kryzysu wzrasta sprzedaż alkoholu. Tzw. “No brainer” inwestycyjny

@KamilZamojc Brawo! Czy korzystasz moze z http://portaluanaliz.pl?

@KamilZamojc Co to za książka?

@JakubW68495 „Rachunkowość Inwestycyjna” L.Niemczyk

@KamilZamojc Powyższa pozycja z której pochodzą zdjęcia to książka czyjego autorstwa? Godna polecenia dla początkującego analityka?

@Raf_Mich96 Autorstwa Lesława Niemczyka. Myślę, że dla początkującego jak najbardziej.

@KamilZamojc Dopiero sobie ten tekst (i całą nitkę) na spokojnie przenalizowałem. Ale on jest dobry w kontekście Twojego, dość jednak aktywnego, zarządzania portfelem 👏👏 Taki wpis to sztos i esencja bez abonamentu. Ale chyba nie ja jeden (587 zakładek i tylko 237 polubień).

@KamilZamojc Dzięki za wpis Kamil. Bardzo ciekawy. Jestem właśnie w trakcie czytania "Rachunkowości inwestycyjnej" i mam podobne przemyślenia do Twoich. Wszystkiego dobrego 💪

@KamilZamojc co to za książka?

Share this thread

Read on Twitter

View original thread

Navigate thread

1/21