اجازه بدید من یه سری چیزها رو از #برتنوودز بهتون بگم، تا یه دید بهتری از ماجرای حاکم برجهان امروز بهتون بدم، بعد تو رشتوی اصلیم، دستکم تحلیل خودم از پلن ترامپ و تیمش رو بگم چیزی از #برتنوودز شنیدید؟ مساله برمیگرده به اتفاقات قبل و بعد از ج.ج.۲ (جنگ.جهانی.دوم) ۱/۲۵ 👇
دهه ۳۰ میلادی، بحران مالی بزرگی دنیا رو فراگرفت. اواخر ج.ج.۲ یعنی جولای ۱۹۴۴ (حدودا تیرماه سال ۱۳۲۳ ه.خ) یه نشستی تو برتن.وودز امریکا (تو نیوهمپشایر) اتفاق افتاد که نتیجهش شد آقایی دلار تا دهه ۷۰ و بطور دقیق تا خود امروز. ۲/۲۵
من بارها اینجا نوشتم که عزیزان... کمی دور بشید و یه نگاه از بالا، یعنی از کمی دورتر، به وقایع داشته باشید... این رشتو بهتون درکی میده که امریکا توی #برتن.وودز چه کرد!!! که نتایجش تا همین امروز هست... هدف برتنوودز چی بود و اصلا این نظام مالی یعنی چی؟ ۳/۲۵
هدفش که سادهست: برتنوودز نشستی بین یه سری کشورها بود تا «نرخ ثابت سیستم پولی بینالمللی» درست کنن، تا فضایی برای تجارت جهانی ایجاد بشه. ولی معناش چیه؟ اجازه بدید به زبون سادهتر بیان کنم... ۴/۲۵
ببینید دوستان به سبب بحرانای مالی دهه ۳۰ که به جنگ جهانی کشیده شد، و به سبب بحرانای مالیای که خود جنگ بوجود اورده بود، نشست برتنوودز (یه شهره تو نیوهمپشایر امریکا) ایجاد شد که تو این نشست گفتن یه چیزی باید پشتوانه مالی جهانی باشه: چی؟ روشنه: طلا. ۵/۲۵
ولی از اونجا که اولا: امریکا به دوسوم طلای دنیا کنترل داشت، ثانیا خرید و فروش و تبادل کالا با طلا سخته، اقتصاددانای امریکا، اومدن گفتن که اقا یه نرخ برابری دلار به طلا بدیم، و خب این «دلار گوگولی ما» بشه پشتوانه مالی پول جهانی. ۶/۲۵
و نتیجه این شد که: «هر اونس طلا برابر ۳۵ دلار امریکا بشه» و کشورای جهان با دلار مبادله کنن، و هرچقدر ذخیره ارزی، یعنی ذخیره دلاری دارن، انگار که از امریکا فلانقدر #طلا طلب دارن. درسته؟ مثلا اگر یه کشور ۳۵ دلار ذخیره ارزی داره، پس انگار از امریکا ۱ اونس طلا طلب داره. ۷/۲۵
(حالا بزودی میبینید که شاه ما چقدر خردمندانه کشور میچرخوند هعی - افسوس) وقتی امریکا حدود یک سال بعد برتنوودز، با این دو بمب گوگولیش، که عکساشونو این زیر میبینید، یعنی #لیلتلبوی (بمبی که اومد رو سر هیروشیما) و #فتمن (بمبی که اومد رو سر ناکازکی)؛ عملا سوت پایان جنگ رو زد ۸/۲۵
نظام برتنوودز و ماجراهای شکل گرفتنش، بالاخره با قدرت ظاهر شد. تا بحران مالی جهان رو جمع کنه. درست؟ پس با این تصمیمات سیستم مالیای بوجود اومد که به سیستم برتن وودز مشهور شد. که طلا (با نرخ برابری هر اونس=۳۵دلار) دلار بشه پشتوانهی مالی دنیا. ۹/۲۵
امریکاییا یه دوسه دههای بشکن میزدن، چون #گویی شما میتونی پول چاپ کنی،تورم نبینی، بحرانای خودتو جمع کنی، چون پولت عملا شده حکم طلا، نه به معنای استعاری، بلکه شده واقعا طلا، چون پشتوانه مالی جهان شده (صبر کنید... مارو متهم به بیسوادی نکنید... فعلا بصورت روایی بخونید) ۱۰/۲۵
پس دروهلهی نخست، انگاری امریکا میتونست تو حل بحرانای بوجود اومده از جنگ، پول روی پول چاپ کنه و کشور خودش تورم نبینه. چون عملا خودش شده پشتوانه مالی جهانی. ولی ولی ولی... اینجا یه مشکل بزرگی بالاخره خودشو نشون داد که باعث شد نظام برتنوودز [در ظاهر] بپاشه. ۱۱/۲۵
ببینید، این سوال رو الان تو ذهن خودتون مطرح کنید: که با این اوصاف آیا امریکا میتونست همینطور بیرویه پول چاپ کنه؟ چون خودش شده پشتوانه مالی دنیا دیگه؟ اون اسکناسهاش شده حکم طلا. ولی...!!!! پاسخ خیره. چرا؟ ۱۲/۲۵
این دقیقا مشکل بزرگی بود که بالاخره تو دهه ۶۰ میلادی بالا زد، تا اینکه #نیکسون نظام برتنوودز رو ملغی کرد. چرا؟ چطور؟ اصن یعنی چی؟ برای دوستان کم اطلاعتر میگم: ببینید عزیزان، اقتصاد از یک نمای کلی، فقط و فقط یک اصل داره؛ فقط یک اصل. چی؟ «#عرضه_و_تقاضا» ۱۳/۲۵
چرا الماس انقدر ارزش داره، ولی مثلا نخود، لوبیا نه؟ چون میزان #عرضهی الماس کمه، و #تقاضا خیلی بیشتر از عرضهشه به #بیانساده، الماس موجود تو جهان خیلی کمه، و این ارزشمندش میکنه؛ ولی نخود لوبیا تو جهان، تا دلتون بخواد هست، بیش از چیزی که کل ۸ میلیارد نفر لازم دارن. ۱۴/۲۵
این قانون «عرضه و تقاضا»ست، که قیمت هرکالایی، نسبت به تقاضاش بسته میشه پس واسه همینه تو ی برف سنگین، میبینید یه بسته نون، یهو میشه ۵۰۰هزارتومن. خصوصا تو خرتوخر اخوندی چون نون تو اون لحظات کمه، و تقاضا زیاد. خیلی زیادتر از عرضه. پس نون خودبخود ارزش پیدا میکنه. دور نشیم ۱۵/۲۵
یه مدت که گذشت، من بعنوان فلان کشور، مثلا ژاپن، دیدم عه! مثلا من ۱میلیارد دلار دارم؛ حالا به جاش از امریکا طلا میخوام؛ ولی کو اون طلا؟ شوما اونو به من نیشان بده 😂 من بعنوان گینه بیصاحاب ۲ میلیارد دلار دارم، بجاش طلا میخوام و همه کشورای دیگه هم همینطور. کوووو طلاااا؟ ۱۶/۲۵
همگی دیدن مثلا فلانقدر ذخیره #دلاری دارن، حالا اگه همه با هم بگن امریکا جان، این دلارهات رو بگیر، طلا به من بده اقا نمیخام، پولتو بگیر کالای من رو بده من طلای خودمو میخوام حالا مگه اندازه پولی که چاپ شده و در جهان به گردش افتاده؛ طلا هست؟ معلومه که نیست😂 فهمیدید چی شد؟ ۱۷/۲۵
پس جواب این سوال که ایا امریکا میتونست بینهایت پول چاپ کنه؟ این بود که: نه. مشکل اینجا بود که چاپ پول بی رویه، باعث میشه عرضهی دلار زیاد باشه، و این باعث میشه ارزش اون چیز بیاد پایین، حالا میخواد نخود لوبیا باشه، یا دلار امریکا. چون همین الان قانون عرضه تقاضا رو گفتیم. ۱۸/۲۵
پس اینجور بود که سال ۱۹۷۱ نیکسون زد زیر میز بازی. گفت برید بابا... من کیام؟ تو کیای؟ طلا کجا بود؟ 😁 این مشکلی بود که از برتنوودز بالا زد. و باعث ملغی شدن این سیستم شد. ولی ایا برتنوودز تموم شد؟ در ظاهر بله ولی در باطن خیر. اقایی و سروری دلار باقی موند. ۱۹/۲۵
چون شاه ذخیره ارزی بالایی واسه ما اورده بود، ضمن اینکه سیستم مدیریت مالی «ارز میخکوب شده» داشت یعنی ۷۵ ریال (با نوسانات جزیی) بود که اخوند با مکتب «#اقتصادبرایخریسمِ» خودش اومد، و [مثلا] سیستم مدیریتی ارز شناور ساخت، ولی دراصل، سیستم مدیریت شترگاوپلنگ دزدان مدینه رو اورد ۲۱/۲۵
حالا بهتر میفهمید پهلوی و تیمش داشتن چیکار میکردن. که اصن ایرانیا متوجه نمیشدن بحران چیه چون کشور داشت درست کارمیکرد القصه با شکست و الغای سیستم برتن وودز، چیزی که به جهان حاکم شد، سیستم «ارز شناور جهانی» بود ولی تبعات سیستم برتن وودز و اقایی دلار امریکا باقی موند ۲۲/۲۵
پس #برتنوودز در ظاهر برچیده شد ولی در باطن باقیموند و ترامپی که اومده تا هیولای چین رو ببلعه و نذاره کمترین اتفاقی برای آقایی دلار بیفته ـ حالا به داستانای رمزارزها نگاه کنید ـ به پلن و نگاه کلی ترامپ ـ به قدرت عجیب امریکا که رهبر چلاق میخواد شکستش بده😂 کشوری که ۲۳/۲۵
لحن رییس جمهورش، «فقط لحنش»، مارکت رو بهم میریزه - و حالا یه کم به کلیت داستانای سیاسی، بلوک غرب، شرق، شوروی، چین، جایگاه ایران و... نگاه کنید یادتون باشه تو رشتوی قبلمم نوشتم که بحث «تثبیت حاکمیت دلار» و «امنیت اسراییل»ه؛ نه بحث نفت و اسلحه و این چیزا (اینا فرعیاته). ۲۴/۲۵
این توضیحاتی مختصر؛ از بخش اول یعنی «تثبیت سروری #دلار» بود... و حالا میبینید اون گلولهای که تو ترور ترامپ، با به چرخش سر، دررفت، چه تاثیری تو جهان داره و دراخر حالا میبینید چرا ترامپیسم شعار MAGA رو میده اینا رو داشته باشید، تا رشتوی اصلی که امروز فردا میذارم ۲۵/۲۵
اینم دوس داشتید بخونید چون مرتبطه من که لذت بردم. https://x.com/PIISHGOO/status/...