Do ministra @KrzysztofPaszyk trafiła moja interpelacja w sprawie promocji programów mieszkaniowych w 2023 roku. Dopytuję o to by poznać listę podmiotów zaangażowanych w promocję programu „Pierwsze Mieszkanie”, w tym „Bezpiecznego Kredytu 2 proc.” Czy faktycznie trzeba było wydać prawie 6 mln na promocję programu, który i tak cieszył się dużym zainteresowaniem społecznym?
Z ustaleń Najwyższej Izby Kontroli oraz późniejszych informacji wynika, że całkowita kwota wydatków na promocję przekroczyła 6,8 mln zł, z czego około 5,8 mln zł przeznaczono na promocję programu „Pierwsze Mieszkanie”, w tym „Bezpiecznego Kredytu 2 proc.”. NIK uznała te działania za niegospodarne i niecelowe, wskazując na brak analizy konieczności przeprowadzenia kampanii promocyjnej w sytuacji, gdy program cieszył się już dużym zainteresowaniem społecznym.
Sam minister informował o sprawie w lipcu 2024 roku: https://x.com/krzysztofpaszyk/...
Mając na uwadze fundamentalną zasadę przejrzystości w wydatkowaniu środków publicznych zwróciłam się z prośbą o niezwłoczne udostępnienie szczegółowych danych dotyczących wydatkowania wspomnianych środków publicznych. Uważam, że opinia publiczna powinna wiedzieć, jakie podmioty uzyskały finansowanie ze środków publicznych. Ufam też, że Pan Minister podziela moje przekonanie o wadze tej sprawy oraz potrzebie zdecydowanego i szybkiego działania.
A o co konkretnie zapytałam? 1. Kto dokładnie otrzymał środki finansowe w ramach promocji programów mieszkaniowych w 2023 roku? Proszę o podanie nazw podmiotów oraz kwot. 2. Jakie kryteria zastosowano przy wyborze beneficjentów środków przeznaczonych na promocję? 3. Czy przed rozpoczęciem kampanii promocyjnej przeprowadzono analizę jej potrzeby i skuteczności? Jeśli tak, proszę o udostępnienie wyników tej analizy. 4. Jakie były konkretne działania promocyjne finansowane ze środków publicznych? 5. Kto był odpowiedzialny za nadzór nad wydatkowaniem środków na promocję programów mieszkaniowych? 6. Czy planowane są działania naprawcze lub zwrot niewłaściwie wydatkowanych środków? A jeśli tak, to kiedy? 7. Czy Ministerstwo Rozwoju i Technologii współpracuje z prokuraturą i NIK w toku prowadzonego postępowania? 8. Czy Ministerstwo planuje wprowadzenie mechanizmów zwiększających przejrzystość podobnych wydatków w przyszłości? A jeśli tak, to kiedy i w jaki sposób? O odpowiedziach będę państwa informować 🙂