Published: July 7, 2025
35
87
1.4k

تو نه چاق شدی، نه استرسی و نه همیشه خستهای چون تنبلی! مشکل اصلی؟ کورتیزول — همون هورمونی که یواش‌یواش از تو بدن رو نابود میکنه. اینجا راه‌هایی هست که این چرخه استرس رو قطع کنی و دوباره حس زندگی رو تجربه کنی: 🧵

کورتیزول همون هورمون اصلی استرس بدنه و قرار بوده ازت محافظت کنه. ولی اگه مدت زیادی بالا بمونه، برعکس عمل میکنه: • خوابت رو به هم میریزه • چربی دور شکم رو زیاد میکنه • تمرکزت رو می‌پاشونه • باعث خستگی و بی‌حالی میشه

Image in tweet by Amir Javadzadeh

مشکل چیه؟ اکثر مردم اصلاً نمیفهمن این اتفاق داره میفته. چون به‌هم ریختگی کورتیزول حس استرس نداره. چی حس میکنی؟ • مغز کُند و گیج • بدن خسته اما ذهنت بیقرار • هوس‌های عجیب و غریب • بی‌انگیزگی مطلق

از اون طرف دکترها هم فقط میگن: «آروم باش!» ولی کورتیزول همچنان توی بدن داره بالا میره و کار خودشو میکنه. تو به وان حموم و ماساژ احتیاج نداری! باید بدن رو از نو تنظیم کنی. اینا ۹ راه علمی و واقعی برای کنترل کورتیزوله: 👇

۱) خواب عمیق رو در اولویت بذار یه شب بدخوابی میتونه کورتیزول رو تا ۴۵٪ ببره بالا! خواب عمیق آژیر استرس مغز رو خاموش میکنه (ACTH). چه کار کنی؟ • ساعت خواب و بیداریت ثابت باشه • اتاقت خنک و تاریک باشه • قبل خواب اصلاً سراغ گوشی و صفحه‌نمایش نرو

۲) هر روز پیاده‌روی کن پیاده‌روی به مغزت این پیام رو میده که همه‌چی امنه و جای نگرانی نیست. برخلاف تمرینات شدید (HIIT)، پیاده‌روی مخصوصاً وقتی استرسی هستی سیستم عصبی رو آروم میکنه. روزانه ۳۰ دقیقه پیاده‌روی = کورتیزول پایین تر و حال بهتر.

۳) مصرف کافئین رو عقب بنداز قهوه خوردن با شکم خالی یعنی یه بمب کورتیزول تو بدن! بدنت فکر میکنه تو شرایط خطر هستی. اول یه چیزی بخور، بعد قهوه رو بزن کافئین رو ۶۰ تا ۹۰ دقیقه بعد از بیدار شدن بخور بعد از ساعت ۲ ظهر هم دیگه قهوه نخور

۴) هوشمندانه غذا بخور اگه وعده غذایی رو حذف کنی - قند خونت میاد پایین - کورتیزول میره بالا. بدنت فکر میکنه داری گرسنگی می‌کشی، نه رژیم میگیری! صبح زود پروتئین بخور، ولی سراغ خوراکی‌های نصف شب نرو.

۵) زمان استفاده از گوشی و صفحه‌نمایش رو کم کن هر بار که اسکرول میکنی، دوپامین مغز میره بالا و این یعنی استرس بیشتر و کورتیزول بالاتر. شب‌ها هم نور صفحه‌ها، ملاتونین (هورمون خواب) رو مختل میکنه.

چیکار کنی؟ • عینک فیلتر نور آبی بذار • بعد ساعت ۸ شب گوشی و لپتاپ رو ببند • هر ۹۰ دقیقه یه استراحت بده به چشمت و مغزت

۶) هوشمندانه روزه بگیر روزه گرفتن میتونه کورتیزول رو پایین بیاره، البته وقتی که بدن کاملاً تغذیه شده و استراحت کافی داشته باشی. اما اگه استرسی، خواب کافی نداری یا غذاتو کم کردی، روزه برعکس عمل میکنه و اوضاع رو بدتر میکنه! پس آروم شروع کن: ۱۲ تا ۱۴ ساعت روزه کافیِ فعلاً.

۷) مکمل هوشمندانه مصرف کن • آشوگاندا : کورتیزول رو پایین میاره • منیزیم ; به آرامش کمک میکنه • رودیولا : از غدد فوق کلیوی حمایت میکنه مکمل ها معجزه نیستن، ولی وقتی سبک زندگیات رو درست کردی، به روند بهبود خیلی کمک میکنن.

۸) صبح‌ها نور خورشید بگیر نور آفتاب اول صبح کمک میکنه کورتیزولت منظم باشه. وقتی نور به چشمت میخوره، مغزت میفهمه صبح شده و کورتیزول هم به‌موقع بالا میره. بعدش هم به‌طور طبیعی تا شب میاد پایین. تا نیم ساعت بعد بیدار شدن، حداقل ۱۰ دقیقه زیر نور خورشید باش.

۹) NSDR رو امتحان کن (NSDR یعنی استراحت عمیق بدون خواب، مثل یوگا نیدرا) این کار امواج مغزتو مثل خواب عمیق میکنه و خیلی سریع کورتیزول رو پایین میاره. بعد از استرس، قبل خواب یا وسط کار میتونی انجامش بدی. فقط با ۱۰ دقیقه، سیستم عصبی‌تو ریست کن!

من به خاطر تنبلی داغون نشده بودم! همش زیر فشار بودم، شبا فقط ۵ ساعت میخوابیدم و همش با کافئین سرپا بودم. استرس کل بدنم رو گرفته بود و خودمم خبر نداشتم!

من تمام اشتراک‌هام رو مثل اسپاتیفای، چت جی‌پی‌تی و... رو از عمو لایسنس تهیه می‌کنم. سرویس فیلترشکن شخصی، تضمینی با سرعت عالی و بدون قطعی دارن. خودم ضمانت می‌کنم. اگه تو این وضعیت نیاز به فیلترشکن بدون قطعی دارید از لینک زیر می‌تونید تهیه کنید👇🏼 https://t.me/+hBRuJBwLo2Q0ODM0

Share this thread

Read on Twitter

View original thread

Navigate thread

1/16