Published: July 12, 2025
6
0
35

כיצד פותרים את "אפשר חשבון" של "הארץ"? כבר עשיתי את זה פעם אבל מכיוון שקיבלתי בקשה, הבה ונדגים על המשחק (הפחות קל) של היום >

Image in tweet by Gadi Aleksandrowicz

בפעם הקודמת הדגשתי שמה שחשוב לי בפתרון הוא למצוא את מה ש*חייבים* לעשות כדי שלא נצטרך "לנחש" מהלך ואז להתחרט עליו בהמשך. אם אני מסמן מספר, אני רוצה להיות בטוח ב-100% שהוא נכון. למצוא מספר כזה בלוח הזה זה האתגר הכי גדול פה - האם אתם מסוגלים? תנו לזה צ'אנס לפני שאתחיל >

אוקיי, אז מה ש*חייבים* הוא ה-5 בפינה הימנית העליונה. איך הגעתי לזה? קודם כל, הסתכלתי על כל השורות והעמודות, זה לא היה ברור לי מייד. שנית, הנה העניין: בעמודה הימנית, אפשר לקבל 12 בכמה דרכים אבל *כולן כוללות את 5*. זה כי 6,7 ביחד הם יותר מדי, אבל אפילו 7 עם שני ה-1 זה מעט מדי >

עכשיו, אני לא ממהר לסמן עוד מספרים. ב"הארץ" הקשיבו יפה לפידבק ותודה רבה על זה, ועכשיו אפשר למחוק מספרים מהלוח בלי שזה עולה לנו במהלכים. אז בואו נראה מה אפשר למחוק תודות לזה שסימנו 5. בשורה העליונה צריך להגיע סה"כ ל-7 וכבר סימנו את 5, אז 6 בוודאי ירד מהפרק >

עוד מספר שאפשר למחוק הוא ה-6 התחתון בעמודה השמאלית. כי את העליון פסלנו, והדרך היחידה בעמודה השמאלית לקבל 12 אם בוחרים 6 היא לבחור עוד 6. אז יופי, פסלנו שתי משבצות, אבל איך זה עוזר לנו לדעת מה *כן* אמור להיות בלוח? >

בשורה התחתונה היו שלל אפשרויות להגיע אל 13: למשל 6+6+1, אבל זו כבר נפסלה, או 7+6 או 7+5+1. אבל שתי האפשרויות הללו כוללות שתיהן את 7; זה כמו איך שבהתחלה, בעמודה הימנית ביותר כל האפשרויות כללו את 5. אז אני יכול לסמן את 7 בשקט >

עכשיו כבר די ברור מה הקטע כי עשינו את זה. סימנו את ה-7? נסתכל על העמודה שלו. ה-9 נפסל כי יחד עם ה-7 זה יוצא גדול מדי. לכן הדרך היחידה לקבל 14 היא 7+5+2 ולכן אפשר בודאות לסמן את ה-2, גם אם אנחנו לא יודעים עדיין עם איזה 5 הוא. ועכשיו בואו נראה מה פסלנו... >

אוקיי, השורה העליונה בעצם הושלמה אז אפשר לפסול את שני ה-1-ים בה, אבל... איך זה עוזר לנו? על פניו נראה שנתקעתי, אבל מה שקרה בפועל הוא שאני אידיוט - מיהרתי יותר מדי ופספסתי משהו שנמצא לי מתחת לאף. רואים מהו? >

ברגע שפסלתי את שני ה-6-ים בעמודה השמאלית ביותר נשארה בעצם רק אפשרות אחת לקבל שם 12: לקחת את כל המשבצות הנותרות. לא שמתי לב לזה, אבל כמובן - גם לשים לב לזה בשלב הנוכחי זה בסדר, לא ביצעתי מהלכים שגויים. אז אני מסמן את כולן בבת אחת, וזה בוודאי הולך להקל עלי בהמשך >

השורה השנייה מלמעלה נראית מבטיחה: נשארו בה רק 3 משבצות, והן חייבות להסתכם ל-4. אז אנחנו לא יודעים איזה 1 לבחור אבל אנחנו יודעים ש-3 נבחר בודאות. עכשיו, איך זה עוזר לנו מבחינת העמודה של 3? תנו בה מבט, זה די קל לראות מה יקרה עכשיו >

לבחור את 3 פסל את 8, כי הוא גדול מדי; ואת 1 כי הוא קטן מדי; רק 6 נשאר, אז נבחר אותו וסיימנו עם העמודה הזו וכבר די ברור שאנחנו מתכנסים לקראת סיום, למשל בשורה התחתונה השלמנו את ה-13 אז אפשר למחוק את יתר המשבצות >

מה נשאר? בעמודה השניה משמאל כל 5 הוא בחירה אפשרית, אז נעזוב את זה. בעמודה האמצעית? אפשר להגיע ל-8 רק על ידי 1 ו-7, אפשר לשכוח מה-2. אז נסמן את זה >

ועכשיו בואו נסתכל על השורות. בשורה האמצעית כבר סימנו 9, נשאר להגיע ל-14. אז נסמן את ה-5 ונמחק את ה-6. זה משאיר רק את השורה התחתונה/עמודה ימנית שבשתיהן ברור עכשיו ש-7 הוא הבחירה הנכונה, וסיימנו!

לסיכום: זה היה יותר בעייתי מהקודם שפתרתי, אבל גם כאן נשמר העיקרון המקודש שמבחינתי מבדיל חידה נחמדה מחידה גרועה: לא צריך לנחש מהלך ולהתקדם איתו עד שנתקעים בשלב מאוחר יותר. בכל רגע נתון אפשר למצוא משהו לעשות שהוא חד משמעית נכון. יפה מאוד.

Share this thread

Read on Twitter

View original thread

Navigate thread

1/14