Cena za uhlík: Proč EU plánuje drahou energii – a co to udělá s tvým účtem, čerpadlem i pohodlím Odpolední #rychlovlákno Neustále tu probíhá debata k ETS2. Je to dobře, jen pozdě. Ta debata měla probíhat roky před naším předsednictvím. Teď před volbami to je jen hořká pilulka.
1/8 – Draho je dobře. Ne omylem, ale záměrně. Zatímco se nám mezi prsty rozpadá komfort střední třídy, v bruselských dokumentech se tiše odehrává revoluce. Nejde o utahování šroubů. Jde o přepis cenových vztahů, kde základní energie – teplo, pohyb, proud – přestávají být
Když se v roce 2005 spustil systém ETS, cena emisní povolenky oscilovala kolem směšných 5 eur za tunu CO₂. Dnes se ETS1 obchoduje za 60–90 €. A to je jen začátek. Podle dokumentů Evropské komise, think-tanků jako PIK Potsdam nebo Vertis Environmental Finance a interních analýz
Evropská centrální banka už v roce 2023 opatrně připustila, že klimatická politika „může mít krátkodobý proinflační dopad“. Což je diplomatická verze výroku: „Bude dráž, a to dlouho.“ ETS2 se promítne do dvou klíčových složek spotřebního koše: energie v domácnostech a paliv v
Vzpomínáte na dobu, kdy byl zemní plyn „levný, čistý a bezpečný“? Dnes se stal synonymem pro zavrženíhodnou zónu komfortu, kterou je třeba „dekarbonizovat“ – i kdyby to mělo znamenat masivní sociální třídění podle zdrojů vytápění. Scénář je jednoduchý. Vytápíte rodinný dům
Evropská strategie vsadila vše na jedno číslo: miliarda tepelných čerpadel. Skoro jako by uhlík zmizel sám od sebe, když mu postavíme kompresor za dům. Jenže trh to přečetl dřív než regulátor. •Ceny tepelných čerpadel za poslední 2 roky vzrostly o 30–50 %. •V některých
Argument, který to všechno drží pohromadě, je vznešený: snížíme emise. Ale čísla jsou o poznání méně poetická než slogany na summitech. •ETS1 snížil emise? Ano, částečně, v EU. Ale za cenu deindustrializace Evropy. Výroba oceli, cementu i hliníku odchází tam, kde ETS neplatí –
Pod pokličkou emisních stropů, uhlíkových kreditů a klimatických cílů se skrývá tichá revoluce. Ne revoluce technická. Ani průmyslová. Ale civilizační. Evropa (a já jsem Evropanem, jsem EU federalista) si nepřiznává, že cílí na nerůst spotřeby. Nezazní to v žádné oficiální řeči
Evropa nastavila uhlíkový kurz, který počítá s tím, že drahota vyléčí svět. Že cena vychová, signál napraví, a trh bez dotací „najde rovnováhu“. Ale co když ne? Co když: •Lidé přestanou věřit v spravedlnost systému? •Průmysl bude dál utíkat mimo EU? •Nízkopříjmové skupiny
Ale chci skončit optimisticky. Jsem technologický optimista. Věřím v pokrok, věřím, že to bude pokrok a technologie, co odvrátí klimatickou změnu, kterou jsme jako lidstvo zapříčinili. Jen bych rád Evropu, kde se každý cítí její součástí, Evropu silnou, vojensky, ekonomicky i
A pokud chcete, přispějte mi na kafe :) https://buymeacoffee.com/kvbah...
A doplním graf. EU emise snižovala i bez ETS. Zvládla i rozšíření o východ
Ještě kacířská myšlenka. Raději bych carbon tax, kde vláda nacení hodnotu každého kilogramu uhlíku a zavede novou daň. Bude to jednoduché, spravedlivé, nebude to podléhat trhu s externalitami, který mi spíše připomíná systém obchodování se zbývajícím časem. Proč ne daň? Protože