Published: July 14, 2025
7
4
44

Te wpływy niemieckie to są o tyle ciekawe, że wbrew obiegowej opinii, one nie biorą sie stąd, że super zorganizowani Niemcy mają tajne centrum wpływania na polską politykę i debatę. One biorą sie stąd, ze moje (i starsze) pokolenie od dekad jest zafascynowane Niemcami; Niemcy 1/

Image in tweet by Easy Rider

...postrzega jako wzór urządzenia państwa i wierzy, że tylko od Niemców możemy sie czegoś nauczyć. To efekt sąsiedztwa, no i słynnej soft power, ale ta soft power nie byłaby tak silna, gdyby nie instynktowna proniemieckość części polskich elit. To Niemcom wyszło przy okazji 2/

Więc nie łudźcie sie, że spory o przeszłość Śląska toczy Polska z Niemcami. Toczy je, pars pro toto, @StZerko z Ruchniewiczem, a większość Niemców ma to w dupie, nic o Polsce nie wie i ich to nie obchodzi. Dlatego, imho, my potrzebujemy przede wszystkim elity, która 3/

1) z innej (niż Ruchniewicz) pozycji umiałaby rozmawiać z Niemcami - tak żeby słuchali 2) umiała skontrować Ruchniewiczów inaczej niż histerią A moment jest doskonały, gdyż Niemcy są aktualnie - po raz pierwszy od dekad - skonfrontowani z faktem, ze im coś nie wyszło. 4/

Siedząc ostatnio na niemieckim uniwerku naprawdę 1szy raz w życiu spotykałem - i to co chwilę- Niemców mówiących: "spieprzyliśmy to, nie rozumiemy jak do tego doszło, nie wiemy co robić". Więc moment na asertywność jest idealny. Ale asertywność to pewność siebie, nie histeria 5/5

A, i oznaczam @SekretarzXXL bo na początku tylko skrina dałem

Share this thread

Read on Twitter

View original thread

Navigate thread

1/6