Od svih učitelja, nastavnika, profesora koji su prolazili kroz moj život tokom školovanja, nastavnica srpskog jezika u OŠ je ostavila neizbrisiv trag, jedino se jasno sećam lekcije koju nam je dala! Gospođa se zvala Sofija Đikić! Veoma jednostavna lekcija- Kad god kažeš 'Ja',
ona doda 'magarac'! Kad napišeš 'Ja', ona iznad crvenom hemijskom dopiše 'magarac'. Malo, po malo, svi smo se manje više odučili da koristimo tu ličnu zamenicu, već smo to prvo lice jednine pretvarali u glagolske oblike! Prošlo je mnogo vremena, ponekad se setim stare nastavnice
i njenih lekcija koje su ostale za ceo život. Kad bolje razmislim ta lekcija me naučila da na vreme osetim loše ljude! Svi oni kao po pravilu počinju rečenicu sa glasnim 'Ja', ističući sebe u prvom planu, primera imamo mnogo u javnom prostoru, počevši od vrlog nam precednika pa
na dalje! Da li iko može da zamisli Ivu Andrića da kaže -Ja sam napisao knjigu "Na Drini ćuprija"!? Isticanje sebe u prvom licu ima jedino smisla kada čovek da sebi i drugima reč i tvrdu veru da će nešto da uradi i to pojača i naglasi na taj način. Takođe, kada želi da prihvati
apsolutnu krivicu za neko nedelo i kaže- Ja sam kriv!, što je veoma retko u javnom prostoru, barem ne mogu da se setim toga. Dakle da ponovimo dobri ljudi- Kad god zaustite da kažete "Ja" tamo gde mu nije mesto, setite se magarca i njegove svetle uloge u jezičkom vaspitavanju
vaskolike omladine i ostalih...
@Nebojsa48871201 Isti slucaj. Isti ‘magarac’. Samo druga skola 😂😂. Hvala na ovom podsecanju na neka lepsa vremena
@vuckovic75 Da, bila su to vremena spokoja...Nevina vremena, kad je izvesnost sledećeg dana bila neupitna, onaj osećaj da je sve u redu...Crtani film u 7 i 30, i radovanje dolasku sledećeg jutra🙂
@Nebojsa48871201 Moja učiteljica Smilja Radaković je svakog ko bi koristio 'onda' u rečenici podigla da stoji i da smisleno objasni šta 'onda' znači. Bespotrebno je pominjati da niko od nas i dan danas ne koristi 'onda' u govoru 😅
@KalimeroKalo 👏👏👏
@Nebojsa48871201 Prvo lice se zove " Japativ" i ne koristi se kod kulturnih ljudi: vrlo hvala za podeljen pogled!
@DrMilankov Hvala Vama
@Nebojsa48871201 Ja prof srpsko-hrvatskog iz gimnazije. Mr Zoran D. Djordjevic. Zbog njega sam studirala knjizevnost. A sve sto o pravopisu i gramatici znam, znam zahvaljujci Ljubici Vajdi iz osnovne skole.
@JulijanaMojsil2 Lepo je setiti se tih naših nastavnika, dobrih ljudi sa pravim autoritetom❤
@Nebojsa48871201 Зато се јежим енглеског где сваку другу реченицу треба да почнем са I (I thought, I went, I worked...).
@lukocore Da, ali na engleskom kada kažeš I will, onda je to obećanje koje se mora ispuniti, ako kažeš Yes, I shall, onda piši propalo...Nije loš engleski🙂, ima neke sličnosti
@Nebojsa48871201 Japajajci
@ajde_cuti Rimuje se sa ćaci...Slučajnost, nikako🙂😀
@Nebojsa48871201 "Ја" је темељ гордости.
@sasadjikic Mislim da jeste😏
@Nebojsa48871201 Učiteljica nas je još ispravljala sa ja kad sam bio na kad sam bio!
@mrs_iustitia Baš tako, i lepše zvuči, a ne moram da mislim hoće li me moja nastavnica, iz dubine mozga oštro ukoriti🙂😀
@Nebojsa48871201 To mi nekako potiče iz uranilovke komunističkog sistema, gde su svi bili podređeni kolektivu i niko nije smeo da štrči i da se ističe da drugi ne bi dobili komplekse niže vrednosti zbog sopstvene nesposobnosti. Neka mog drugačijeg mišljenja. 🙂
@drSPetrovic Uopšte nije bilo tako, to su predrasude! Najbolji su se forsirali na svim poljima. Ne glorifikujem taj režim, ali svaki holivudski blokbaster posle premijere je već sledeće nedelje bio u bioskopima širom Juge! Izložbe, putovanja, knjige, rok muzika, sve je bilo na dohvat ruke!
@Nebojsa48871201 Pročitao sam i meni je koristilo, dok su anđeli jednog čoveka vodili na drugi svet, kad god je rekao ja - oni su se zgrozili. Tu mi je načet od malena usađeni koncept da sam ja centar bar svog sveta. U narednim godinama naučio sam koliko ego može biti opasan...
@tom46925 Ego je usađen duboko u svakog čoveka, neophodan je za preživljavanje, ali i napredovanje svakog čoveka! Ali kada je uvećan, svrha samom sebi onda je opasan jer ugrožava i jedinku, ali i ostale u okolini. Političar sa takvim egom je superopasan! Poenta je u balansu koji tražimo!
@Nebojsa48871201 Divno!
@LGrbic87471 🤗🙂
@Nebojsa48871201 Hvala!!