Published: July 31, 2025
24
79
431

🧵Okołopandemiczne teorie a fakty. Szczepionki robią więcej szkód niż pożytku a Putin zakończył pandemię? Spójrzmy na fakty. Będzie długo, ale (mam nadzieję) merytorycznie. 0/x Pod moim postem, w którym pisałem o dezinformacji w czasie pandemii COVID-19, pojawiło się sporo

Image in tweet by Radosław Ditrich

1/x Szczepienia w świetle badań — odpowiedź na komentarz Piotra Witczaka. Komentarz załączam na screenie. Jego autor twierdzi, że w badaniu klinicznym Pfizera wyszło, że więcej osób zmarło w grupie z podaną szczepionką niż w grupie z placebo, wtórne analizy badań wskazują na to,

2/x Badanie Pfizer — więcej ludzi zmarło po szczepionkach niż placebo? Cytuję: Czy Pan wie, że : -w badaniu klinicznym 💉 Pfizera więcej osób zmarło w grupie badanej niż placebo? Mamy podane badanie 📚 „Forensic Analysis of the 38 Subject Deaths in the 6-Month Interim Report

3/x Ryzyko szczepień przewyższa potencjalne korzyści? Cytuję: Czy Pan wie, że : -wtórne analizy badań randomizowanych wskazują na ryzyko szczepienia > korzyści Mamy znów konkretne badanie 📚 „Is the Harm-to-Benefit Ratio a Key Criterion in Vaccine Approval?”. Już sam tytuł

4/x Ryzyko szczepień przewyższa potencjalne korzyści cz. 2 Ponownie zacytuję, ponieważ pod tym wpisem znalazły się dwa badania: Czy Pan wie, że : -wtórne analizy badań randomizowanych wskazują na ryzyko szczepienia > korzyści Kolejną wspomnianą analizą jest badanie 📚 “Serious

5/x Analiza nadmiarowych zgonów wskazuje, po wprowadzeniu szczepień liczba zgonów wzrosła Znów zacytuję: (Czy Pan wie, że:) -Analiza nadmiarowych zgonów w 47 krajach świata zachodniego w okresie 2020-2022 wskazuje, że w 2021 r., gdy wprowadzano szczepienia przeciw covid,

6/x Katastrofalne skutki szczepień Tradycyjnie, zaczynamy od konkretnego cytatu: (Czy Pan wie, że:) -Jest szereg publikacji naukowych ostrzegających przed katastrofalnymi skutkami tych preparatów. Tutaj ważny jest kontekst. Najpierw dowiadujemy się, że w grupie zaszczepionej

7/x Podsumowanie komentarza Pana Witczaka Autor komentarza na bazie 10 analiz tworzy tezę, jakoby szczepienia wiązały się z większym ryzykiem od korzyści. Dobór literatury i określeń każe sugerować, że szczepienia związane są z dużą liczbą zgonów i katastrofalnymi konsekwencjami

8/x Pandemiczne mity, czyli o tym jak Putin zakończył pandemię, zabijały zamknięte szpitale, a nie COVID-19, a lockdown okazał się nieskuteczny. W najbliższych tweetach przyjrzymy się nieco statystykom z Polski, aby przeanalizować popularne teorie na temat pandemii: 🚩Pandemia

9/x Nadwyżkowe zgony w Polsce cz. 1 Analizę zaczniemy od danych o zgonach w Polsce. Te są raportowane w trzech interwałach czasowych: ▪️ rocznym ▪️ miesięcznym ▪️ tygodniowym (wg normy ISO-8601) Nas interesować będę dane miesięczne oraz tygodniowe. Szczególnie drugie będą

10/x Nadwyżkowe zgony w Polsce cz. 2 Postanowiłem wygładzić dane tygodniowe przez zastosowanie trendu (w tym przypadku wielomian 6-stopnia). Uzyskałem w miarę gładki wzorzec sezonowy. Problem 53. tygodnia (tyle miał 2020 rok) rozwiązałem przez uśrednienie wartości z 52. oraz 1.

11/x Ile nadwyżkowych zgonów odnotowano w Polsce w latach 2020-2022? Mamy modelową umieralność. Spójrzmy ile ona wyniosła w kolejnych latach. 🔵 Według nieskorygowanych danych miesięcznych było to: ▪️2020 - 17,5% (71 tys.) ▪️2021 - 27% (110 tys.) ▪️2022 - 9,6% (39 tys.) ▪️2023

12/x Masowe szczepienia a nadwyżkowe zgony Zaczniemy od teorii, którą najłatwiej obalić. Część osób forsuje tezę, że to masowe szczepienia przyczyniły się do wielkiej fali zgonów w 2021 roku. Jeśli szczepionka (nazywana także „śmiercionką” przez zwolenników tej teorii)

13/x Niewydolność systemu ochrony zdrowia Tutaj zmierzymy się ze znacznie sensowniejszą i popularniejszą (również wśród zwolenników szczepień) teorią, że to nie sam COVID-19, a zamknięcie szpitali przed pacjentami odpowiada za nadwyżkowe zgony. Tym razem to ja będę spierał się z

14/ Fale koronawirusa w Polsce Warto w tym miejscu przypomnieć, jakie mieliśmy fale koronawirusa w naszym kraju. W omawianym przeze mnie okresie (czyli do wybuchu wojny na Ukrainie), mieliśmy pięć fal: 🔴 I fala (wiosna-lato 2020), mało zakażeń, duże obostrzenia 🟠 II fala

15/ Prawdziwa skala pandemii w Polsce cz.1 Jest kilka możliwych wyjaśnień nadwyżkowych zgonów w czasie pandemii: ▪️ Zgony spowodowane COVID-19🔸 ▪️ Zgony spowodowane zamknięciem szpitali🔹 ▪️ Zgony spowodowane szczepionką ▪️ Zgony z innych przyczyn (wojna, wypadki, grypa, upał

16/ Prawdziwa skala pandemii w Polsce cz.2 Warto jeszcze odpowiedzieć na jedno istotne pytanie — dlaczego tak wiele zgonów COVIDowych nie zidentyfikowano? Prawdopodobnie problemem była przepustowość laboratoriów w testowaniu, ale nie można wykluczyć także innych czynników (być

17/x Co się stało z grypą w Polsce? Na sam koniec chciałbym przyjrzeć się kwestii, która dziś wzbudza najwięcej wątpliwości — lockdown. Czy to skuteczna metoda powstrzymania wirusa? Cóż — proszę czytać do końca przed skomentowaniem. Jedną z najczęściej powielanych teorii jest

18/x Mój błąd Chciałbym też sam przyznać się do błędu. Wywołałem małą burzę po wrzuceniu zdjęcia ministra, pisząc pod nim, że wiele osób kwestionowało w tamtym czasie nawet fakt szczepienia. Tak — rację mają ci, którzy piszą, że na tej bazie nie możemy stwierdzić co dostał.

19/19 Podsumowanie Zdaję sobie sprawę, że wątek nie poruszył wszystkich istotnych spraw, a jedynie kilka wybranych teorii. Do wszystkiego nie mogę się odnieść z kilku powodów: ▪️ już teraz wyszło niemal 70 tys. znaków — szacun, jeśli ktoś przeczyta całość, ▪️ nie ma tyle wolnego

Jak ktoś przeczytał całość, to niech da znać xD

@AwDitrich @KorolukM To ja od siebie dodam, że brak działań rządu wobec szurów szerzących dezinformacje (zrozumiały, bo przecież głupio atakować swoich) dał im paliwo na kilka kolejnych lat. Uaktywniło to inne grupy antynaukowe, np środowiska antykomórkowe i przywaliło w szczepienia ochronne

@OrsonDzi @KorolukM Generalnie tutaj nie chodzi nawet o samą pandemię, ale pomywanie podwalin nowoczesnego państwa, czyli zaufania do jego instytucji. Jeśli chcemy mieć silne państwo (silne =/= opresyjne), to musimy mieć zaufanie do jego instytucji.

@AwDitrich Jeśli uważa pan że lockdown krańcowo istotnie miał na coś wpływ a zachowanie doradców rządowych było dobre to proszę się nie dziwić że ludzie nie wierzą w nic. Bez Szwecji też oliwa na wierzch by wypłynęła.

@ad_rabey333666 Na śmiertelność COVID, bo spłaszczał fale

@AwDitrich Kolejny kurwa propagator 12 dawki.

@JonnyPaletz Przeczytałeś, czy komentujesz, bo teza Ci się nie podoba? :))

Share this thread

Read on Twitter

View original thread

Navigate thread

1/27