1/10 Loni, na konci prosince, jsem napsal analýzu o obrovském riziku pro evropskou obranu. Varoval jsem, že naše závislost na Číně v oblasti kritických surovin je časovaná bomba. Tento týden přišlo potvrzení, že ta bomba právě tiká.
2/10 V mém článku jsem popsal, jak jsme si, podobně jako u ruského plynu, vytvořili fatální závislost. Peking drží v ruce trumfy v podobě minerálů, bez kterých nevyrobíme ani náboje, ani stíhačky. Přečíst si můžete zde: https://www.forendors.cz/p/760...
3/10 Nebyla to obecná kritika. Jmenoval jsem konkrétní suroviny, u kterých je riziko největší. Zvýraznil jsem naši zranitelnost u prvků jako wolfram, vzácné zeminy a především Galium a Germanium. Klíčové prvky pro radary a optiku. Zapamatujte si je.
4/10 A teď střih do srpna 2025. The Wall Street Journal přináší zprávu: “Čína přiškrcuje dodávky kritických minerálů západním zbrojovkám”. Nejde o hrozbu. Děje se to TEĎ.
5/10 A teď to nejdůležitější. WSJ potvrzuje, že Čína zakázala export GALIA a GERMANIA do USA už v prosinci 2024. Tedy přesně v době, kdy můj článek vyšel. To, co jsem popsal jako hrozbu, se v ten samý moment stávalo realitou.
6/10 Následky? Zbrojovky hlásí zpoždění ve výrobě. Ceny některých materiálů vylétly až na 60násobek. Firma Leonardo DRS je na „safety stock“ germania (jede na výpary). To není Excel tabulka, to je reálný dopad na naši obranu.
7/10 A ano, týká se to přímo i Ukrajiny. Zpráva WSJ zmiňuje firmu ePropelled, které Čína zkomplikovala dodávky. Tato firma přitom dodává motory i výrobcům dronů na Ukrajině. Naše závislost tak přímo poškozuje ukrajinskou obranu.
8/10 Jak jsme se sem dostali? Stejně jako vždy. Ignorováním rizik. Naše průmyslová politika je nastavena na dobu míru. Regulace a byrokracie brání rychlým investicím do soběstačnosti.
9/10 Tři a půl roky od plnohodnotné invaze a my stále řešíme, že nejsme schopni vyrábět ani základní věci bez souhlasu totalitního režimu, který stojí na straně Ruska. To není jen selhání, to je hazard s naší budoucností.
10/10 Nejde o to, že jsem měl pravdu. Jde o to, abychom konečně začali jednat. Potřebujeme radikální změnu strategie, masivní investice do těžby a zpracování a hlavně lídry, kteří se nebudou bát dělat těžká rozhodnutí. Uvědomme si, do jak velkého průšvihu se dostaneme ve válce o
@andrewofpolesia V některých i čistě civilních oblastech už dávno vybuchla 🫣 Třeba antimon pro nehořlavé přísady v průmyslu.
@HrbataKoza Stejně jako farmaceutika.