Published: August 19, 2025
229
12
357

Přijde vám spravedlivé, že musí firma nabízet stejnou mzdu v Ústí a v Praze a nemůže si to sama určit?

Image in tweet by Nikola Žítková

V https://www.seznamzpravy.cz/cl... od @Bidrmanova důležité čtení pro podnikatele!

@nikkizitkova Je to jedna z regulací, která má šanci pozvednout regiony a udržet v nich kvalitní lidi, aby všichni neutíkali do velkých měst. Mně přijde spravedlivé aby za stejnou práci dostávali lidé stejně zaplaceno.

@AdriChochelova Stejně budete regulovat i nájmy v městech nebo jak přesně? Nařídíte vlastníkům nemovitostí, za kolik ji mají pronajmout? Logika stejná

@nikkizitkova Nikdo do toho nemá firmě co kecat. Je to problém lokálního pracovního trhu a ochoty dělat příslušnou práci za příslušnou mzdu. Pokud by to tak nebylo, je na místě zvednout nájmy, cenu služeb a všechno na "pražskou" úroveň. To by se asi nikomu nelíbilo.

@MirekTopolanek Presne tak

@nikkizitkova V principu jsem proti tomu, aby kdokoli komukoli urcoval, jakou ma mit mzdu. To je veci dohody. Ale prijde mi spravne, aby prodavacky v Usti i Pze mely stejne - tech 8 h, ktere stravi za kasou, jsou taky stejne. Nebo ma cast zivota cloveka, kterou stravi v praci, ruznou hodnotu?

@MataHariNino Tak třeba prodavačky za kasou - co pobočka, to jiná vytíženost. A už je to jiné. :-) to nejde přece úplně srovnávat. A kdyby jo, tak už rovnou i jiné náklady na život můžeme sjednotit.,

@nikkizitkova Zda se ze to jsou reminiscence komunist soudcu. Nemame stejne naklady v kazdem kraji a proto i plat by mel byr ruzny. V kapitalismu rozhoduje napbidka vs peptavka a na spodni hrane je jistena minimal mzdou. Svoboda smluv vztahu byla kdysi zakl kapital. Nesvoboda je cest ke komuni

@nikkizitkova Proste si zalozi Firma XY Teplice s.r.o, Firma XY Vychodni Čech s.r.o., Firma XY Severní Morava, Firma XY Střední Čechy. Ale je to demokraticky schvaleno!

@kmajzlik a je to

@nikkizitkova Kvůli penězům jsem utekl do Prahy a i když tu mám vyšší náklady pořád beru více peněz a více mi zbývá než v Ústí n/L, kde jsem bydlel ve svém s hypotékou 😏

@HUnaveny Šťastný člověk! 😀

@nikkizitkova Právničce bych hlavně doporučil se doručit základy ekonomie a jak se tvoří cena na trhu práce. Hint: i pokud člověk odvede stejnou práci v různých regionech, nemusí za to vůbec dostat stejnou mzdu, naopak by to mohlo být (a většinou je) neefektivní.

@nikkizitkova Bohužel mi to přijde nelogické a škodlivé. Stejná voda na letišti taky stojí víc než v supermarketu. Cena stejně práce je prostě v metropoli vyšší než na periferii. A žádná státní regulace to nezmění. Měli bychom zákony v této oblasti upravit tak, aby více odpovídaly realitě.

@nikkizitkova Ceny v Ústí a v Praze jsou stejné. Rozdíl je jen v bydlení a v ceně některých služeb. Pro zaměstnavatele to znamená stejná mzda za stejnou práci a pro pracovníky v Praze příspěvky na bydlení plus případně další příspěvky, které v UL zaměstnanci nebudou mít.

@nikkizitkova Právní interpretace je u nás bohužel vždy problematická, protože se zaměřujeme na literu zákona více než na smysl. Rovné podmínky odměňování mohou znamenat, že zaměstnavatel by měl dát stejnou reálnou hodnotu mzdy, která ale je v různých městech různá.

@nikkizitkova pokud dorovná to Ústí na úroveň Prahy, je to podle všech objektivních měřítek spravedlivé obecně. Pokud dorovná Prahu na úroveň Ústí, je to podle všech objektivních měřítek nespravedlivé k Pražanům 🤷‍♂️😉

@nikkizitkova "Mzda je peněžní odměna, kterou zaměstnanec dostává od zaměstnavatele za vykonanou práci." Někde nemohu najit, že je to ocenění za místo, kde bydlím. Rozdíly se ale dají řešit různými příplatky.

@nikkizitkova Chapu co je tim vzhledem k rozdilnosti cen v krajich mysleno , ale na druhou stranu proc vlastne za stejnou praci jeden bude brat tolik a druhy vic jen protoze bydli v jinem kraji? Proto tu vznikaji ledas montovny a fabriky kde se srazi mzda zamestnancu dolu .

@nikkizitkova Tak, pokud je to vew stejné a té samé firmě, tak by to tak být mělo. Ale chápu, že na účetní je to složitý.

@nikkizitkova Uplne stejna picovina jako platit zenam jenomproto ze jsou zeny stejny plat jako vykonnejsim muzum. 🤣

@nikkizitkova To je totální úlet. Potřebujeme mít možnost odvolávat soudce, abychom tyhle šuliny mohli odstraňovat a minimalizovaly se škody na lidech.

@nikkizitkova Přijde vám spravedlivé, že má zaměstnanec za stejnou práci v Ústí dostat menší plat než zaměstnanec v Praze ?

@nikkizitkova pokud budu solidární s firmou, a nebudu souhlasit s dorovnáním mzdy dle Pražských standardů můžu požadovat snížení mzdy na původní úroveň, čili disktriminovat sám sebe ?!?

Share this thread

Read on Twitter

View original thread

Navigate thread

1/26