Polska prawica właśnie żałośnie przegrywa sprawę ukraińską. Ci, którzy debatują jak to lepiej by poprowadzili II RP w 1939 r., albo Powstanie Warszawskie, albo kampanię Jagiełły po Grunwaldzie wykazują się dziś histerią a nie realizmem. W końcu przyznacie mi rację 🧵👇
Bo w Ukraińców w Polsce nie należy nawalać - ich trzeba ASYMILOWAĆ. Zobaczcie - to żaden „ukrofilski" postulat, a wręcz przeciwnie. I zobaczcie dalej. Polska prawica od 150 lat kwestionuje tożsamość ukraińską. Ale nie dziś. Dziś ją DEMONIZUJE wbrew prawicowej doktrynie 2/x 👇
Dmowski i Piłsudski się w grobie przewracają słysząc jak to dzisiejsi patrioci uważają Ukraińców za homogeniczną masę o twardych poglądach (Bandera) i konsekwentnej postawie (np. niewdzięczność). Tymczasem są ogromne różnice w świadomości Ukraińców, które mogliśmy rozegrać 3/x 👇
Narodowcy uważali, że Ukraińców da się zasymilować; Piłsudczycy, że da się Kijów uczynić wiecznie zależnym od 🇵🇱. Dziś ich, pożal się Boże, spadkobiercy robią odwrotnie. A polscy patrioci nigdy nawet nie marzyli o takiej szansy na realizacje swoich celów, jaką mamy dziś! 👇4/x
Byłem na wszystkich frontach tej wojny ok. 200 dni, ale nie tylko moje obserwacje ale konkretne badania @MieroszewskiPL wykazywały wręcz propolskie szaleństwo Ukraińców. Nad Wisłą i nad Dnieprem. Ale to nie koniec - oto co zawaliśmy najbardziej: 👇 5/x
@MieroszewskiPL Do Polski przyjechał często element najmniej związany tożsamościowo z Ukrainą i będący najbardziej pod wrażeniem rozwoju naszego państwa i postaw Polaków. Wyjechali i tacy, których nie ceni się w samej Ukrainie. „Jakub, to resztki ruskiego mira" - słyszałem na zachodniej UA 👇6/x
@MieroszewskiPL Najbardziej plastyczna część obywateli UA przyjeżdża do kraju, a patrioci zamiast tworzyć instytucje asymilujące i utrwalające współpracę, najpierw pokazują gest serca a potem CZEKAJĄ na wdzięczność. I oni się nazywają realistami XDD A tymczasem Niemcy pracują 👇7/x
@MieroszewskiPL Gadanie o tym, że na poczatku trzeba było „dać czołgi za ekshumacje" jest niedorzeczne. Nikt nie wiedział czy za tydzień będzie jeszcze państwo ukraińskie, więc wymaganie zgód od kraju, które zaraz może zniknąć byłoby niedorzeczne. Początek polski był znakomity, stworzył 👇8/x
@MieroszewskiPL cywilizacyjną szansę. Tylko że Ukraińcy, osiadając w wielkich miastach, stykali się przede wszystkim z liberałami, Sierakowski pisał teksty dla gazet w Kijowie, a środowiska wielkomiejskie tłukły do głowy przybyszom, że Polska jest beznadziejna, ksenofobiczna itd. 👇 9/x
@MieroszewskiPL I prawica zamiast asymilować, budować zależności i powiązania zaczęła coraz głośniej mówić o Banderze, o którym przybysze ze wschodniej UA często dowiadywali się od napastliwych Polaków. Ideał antyskuteczności. Co więcej, uwaga, ukraińskie chłopaki z frontu często właśnie 👇10/x
@MieroszewskiPL odrzucają część uchodźców jako tchórzy, jako tych, którzy zdradzili i dobrze się bawią na Zachodzie. Na UA narasta taki antagonizm, co - znowu - byłoby szansą dla polskich patriotów. Mało tego - gdy zachodnie gospodarki potrzebują imigrantów i biorą muzułmanów, 11/x 👇
@MieroszewskiPL Mieliśmy szansę wziąć propolskich zależnych od nas sąsiadów z podobnie brzmiącym językiem. Historia nam podała na tacy epokową szansę, skoro nie umieliśmy jej wykorzystać, można było chociaż nic nie robić. Oddaliśmy sprawę ukraińską Niemcom, lewicy i szurom. I jeszcze komuś👇12/x
@MieroszewskiPL Oddaliśmy głos komentatorom części prawicy, którzy o Ukrainie wiedzą z wikipedii i tiktoka albo od rosyjskich „opiekunów". Dyletanci zaspokajali emocje i nasze żale ledwo wiedząc gdzie na mapie wskazać Ukrainę i nie rozumiejąc co na Ukrainie się naprawde dzieje. I na koniec👇13/x
@MieroszewskiPL Hasła o sile polskości, Trójmorzu, antyrosyjskości, dawnej Rzeczpospolitej, narodowcach, idei jagiellońskiej - okazały się pustymi sloganami, które mało kto rozumie. Dlatego dziś można się rzucać i szarpać a za ileś lat, nie-lat, będziecie mogli cytować ten wątek jako słuszny 👇
@JAMaciejewski Polska prawica? Nie ma czegoś takiego, są patrioci z PiS, i moskiewska Konfederacja Targowicka, mieszanie obozu niepodległościowego z polskojęzycznymi Moskalami, nie ma sensu, z ruskiej mąki polskiego chleba nie będzie. Zresztą Konfederacja Targowicka, to skrajni liberałowie.
@Ostafij1 Zgoda, ale poza partiami są wyborcy, stowarzyszenia, liderzy opinii, widzowie, etc., którym nie ma co odbierać prawicowej tożsamości
@JAMaciejewski Jakubie, dobre relacje zaburzył Zelensky atakując Polskę i sprawa oszustw że zbożem, potem było gorzej. Oszukiwali rządy PO i PiS, czas na realizm i egoizm jak robią każde rządy, w tym ukraiński. Dalej dawajmy sprzęt wojskowy ale na umarzalne pod pewnymi warunkami kredyty
@RockoW80945 To jest wątek o asymilacji a nie stosunkach między państwami.
@JAMaciejewski To dlaczego elity Ukrainy postawiły na Niemcy ?
@SZCZEBRZESZYYN Przecież o tym napisałem. I to nie ma nic wspólnego z postulatem asymilacji.
@JAMaciejewski "Władza" musi słuchać wyborców. Jeśli rządzący uznają, że "wiedzą lepiej" co jest dobre dla ludzi, to po prostu przestaną być rządzącymi. To nie mityczna "prawica" nie chce nadal wspierać Ukrainy. Nie chcą tego wyborcy prawie wszystkich opcji politycznych. Ot tak, po prostu 😇
@Jacpoludek Dlatego ja nie piszę o władzy, ale o środowiskach patriotycznych i narodowych, które powinny zapalić się do asymilacji, jeśli uważają się za kontynuatorów konkretnych idei.
@JAMaciejewski Panie redaktorze nie widzi Pan tego co wszyscy widzą? To władzę Ukrainy postawili na NIEMCÓW, to oni napluli na Rząd Polski Morawieckiego który osobiście uratował ten kraj lobbująć na całym świecie za Ukrainą.Ja też wierzyłam w nasz sojusz ale już mi przeszło.
@Ula12180392 Przecież o tym napisałem:
@JAMaciejewski Przecież powinniśmy już na początku konfliktu budować na miejscu instytucje propagandowe z obszaru kultury, społeczeństwa obywatelskiego, wspólnych działań oddolnych (skauting etc.) Tymczasem naszą klasę polityczną przerasta konsensus co do fabryk amunicji w Polsce.
@bigsoupxl 10/10
@JAMaciejewski Największym problemem jest to, że w obecnej sytuacji Ukraina nie ma szans na pokonanie Rosji . Pozostaje rozejm na warunkach Putina albo całkowite zaangażowanie wojsk NATO w konflikt, co przesunie front na terytorium Polski. W naszym interesie jest, by zakończyć tą wojnę.
@JAMaciejewski Dużo ludzi w Polsce chce sobie polepszyć samopoczucie poniżając innych, w ich pojęciu gorszych np. zabrać socjal niepracującym albo obcym czyli np Ukraińcom. Ukraińcy to świetny materiał na ofiarę. Można się bezkarnie poznęcać bo się nie odwiną. Politycy to wyczuli i na tym jadą
@JAMaciejewski Zwykły cwel , tak na Ciebie wołają . Zapomniałeś co nam te ukry zrobiły , szkoda ....
@JAMaciejewski Polska prawica uratowała Ukrainę dostawami amunicji, paliwa, czołgów, bwp, haubic, internetu. Gdyby wtedy rządził Tusk przyjąłby stanowisko Niemiec z tego czasu - nic nie dostaniecie bo za tydzień Ukrainy już nie będzie.