Tänane lõim on Statistikaametist. Eelarve 2025: 14,05 miljonit Töötajate arv: ~ 400 Patud: Selveri kinkekaardid, statistiline hookuspookus Üldhinnang: kõik käed on vasakud Sama seeria lõimed on tagi all #kaevetööd 1/n
Täna hommikul avasin uudised ja pidin krambid saama, nagu enamik inimesi, kes keskmise palga statistikaga natukenegi kursis. Kellest uudis mööda jooksis, siis ERR valgustab. https://www.err.ee/1609779819/... 2/n
Sellest, et keskmise brutopalga kasv aastaga ei saa olla 13,8% sai aru ilmselt iga normaalse mõtlemisvõimega tööl käiv inimene. Siinsamas X-s viitas aga hea keegi hea inimene kohe ennelõunal kenasti, et statistiline viga tuleb riigiiametnike väidetavast palgatõusust. 3/n
Esiti pidasin pilti säutsu sisule kohaselt halvaks naljaks aga kaesin ise statistikaameti lehel olukorda ja tõsijutt. Pilt, mis mulle avanes, oli selline. 4/n
Graafikukt vaatab vastu avaliku sektori palgakasv 38% ühe aastaga. Näitasin leidu lõunapausi ajal heale kolleegile kõrvallauast, kes teatas selle peale, et läheb toob autost vererõhurohud ära. Etteruttavalt olgu öeldud, et tegu on arvutusveaga, mitte päris palgatõusuga. 5/n
Igatahes, sellise jama peale sättisin oma prioriteedid ringi ja sukeldusin statistikaametisse. Siinkohal võite imetleda järjekordset stiilinäidet “ostame rahva raha eest AI assistendi”, mis ei tööta. Samuti ei tööta klienditeenindaja, kelle poole AI mind suunas. 6/n
Andmed ja diagrammid sain kätte nagu ikka vana hea käsitöö abil. Statistikaameti statistikaandmete pärimine on omaette ooper ja kadalipp. Lihtne asi on tehtud keeruliseks ja minu poolest võib kogu nende IT osakonna laiali saata. See jama kestab aastaid. 7/n
Ago kommentaari jätan siia vahele, et oleks lõime seotud. 8/n
Seadsin mina sammud statistikaameti tehingutesse ja voila, vastu vaatab mulle mingi ulmesumma Selverile. Kolm tehingut kogusummas 193,5K. 9/n
Seotud on see riigihankega kinkekaartide ostmiseks isikutele, kes osalevad küsitlustes, et neid motiveerida. Esimene error: hanke eeldatav maksumus on 100K. Tehingud on aga ligikaudu topelt summas. 10/n
Teine error: kinkekaarte osteti vääringutes 10, 20, 50 ja 100 eurot. Lähen mina vaatama, palju neid ühele uuringule kulub. Stiilinäide kaks: LOOSITAKSE välja VIIS kinkekaarti summas 50 eurot. 11/n
Ma teen teile statistikat. Kui osta ainult 50 euroseid kinkekaarte, siis 193,5K eest saab neid kokku 3870 tükki. Kui igas uuringus loosida välja 5 kinkekaarti, siis saab teha 774 uuringut. 12/n
Ma küsin väga otse, kas Statistikaametil on statistika selle kohta, kui palju kinkekaarte on aastal 2025 välja jagatud, milliste uuringute raames ja kellele? Ja ma küsin teilt, armas Eesti rahvas, kas keegi on kunagi saanud Statistikaametilt kinkekaardi? 13/n
Kui teil ei ole veel vererõhk 160, siis siin on hetkel käimas olev hange summas 210K. Mina ei vastuta terviseriskide eest, mille te võtate selle lõime edasi lugemisel. 14/n
Selge see, et ega raske töö võtab viimsegi une. Kui hakkad exceli tabelist õudukaid nägema, maksab tööandja Kene Vernikule 685 euri, et saaksid taas magada. Aga ainult siis, kui töötad riigiasutuses! Lihtsurelik ostab sellist teenust ise. Kui jaksab osta. 15/n
Veel statistikat. Lõin kokku hotelli ja reisikulud jaanuar kuni juuli. Summa 201,2K ehk 28,7K kuus. Mina ei tea, kuhu on statistikaametil pidevalt sõita. Kas keegi teab? 16/n
Change Partners OÜle on tasutud nelja maksega kokku 108811,80 eurot. Riigihankes ei sisaldu. Dokuregistris on 1 avalik koolitusleping “muudatuste juhtimise töötuba” ja teine leping, mis on 5a juurdepääsupiiranguga. 17/n
Kutid maksid 108,8K, et pool aastat hiljem öelda, ups, veits läks metsa? 18/n
Miks see leping on jälle piirangu taha peidetud? Piinlik rahvale näidata? Kui on piinlik, äkki ei peaks neid kulutusi siis tegema? 19/n
Lõime lõpetuseks: never-ever ei usu, et sellist hulka kinkekaarte päriselt ära jagatakse. Numbrid lihtsalt ei klapi. 400 inimest sellise töökvaliteedi eest palgal hoida on ka veits imelik. Kaks suurt reha aastas - keegi võiks vastutama hakata. 20/20
Lisapostitused: selgub, et palgastatistika ja energiahinnad pole ainukesed, mis vigased. Vigane on ka turistide uuring: https://www.stat.ee/et/uudised... 21/n
Loe ka ameti juhi sõnavõttu “Kas riiklikku statistikat saab usaldada?” https://www.stat.ee/et/uudised... 22/n
Statistikaametile saab reedeseks infotunniks küsimusi esitada: https://facebook.com/events/s/...
Jätan selle ka siia 😎
@hd8b9vfpqc Pigem tegu tüüpilise avaliku sektoriga, tööl ennem lõunat on mure kus mida/süüakse ja siis peale lõunat mõeldakse kuhu puhkusele minnakse. Progress mis sugunebja kõigil 0 vastutust
@hd8b9vfpqc Aga vähemalt saavad Ligi ja Akermann öelda jälle, et meil läheb ropult hästi, sest keskmine palk on ju nii kõrge.... vingurid
@hd8b9vfpqc 400 inimest (jälle) selleks digiriigis, kus andmed peaksid olema kõik struktureeritud… Ma arvan oma erasektori karjääri põhjal, et statistika saab koostada ja esitada tõhusalt maksimaalselt 150 inimesega.
@hd8b9vfpqc Tõesti väga hea, et sa seda teed. Aga no see võiks kuhugi edasi ka jõuda. Keegi võiks muudatuste juhtimise töötuppa väita kauemaks jääda.
@hd8b9vfpqc Väga hea asi, nii jätkata, päriselt!
@hd8b9vfpqc Stat ametil on päris halb aasta, just oli ju mõnda aega tagasi uudistes, et elektrihindade arvestamisel inflatsiooni tehti "räigeid" vigu :)
@hd8b9vfpqc Saab ka lihtsamalt @statistikaamet😂
@hd8b9vfpqc 'Kõik käed on vasakud' ja näpud pöidlad... Kusjuures, ma ei olnud ammu vaadanud, 400 töötajat viitab mingile arengule, kunagi oli 450. Aga ju siis nende kärbete pärast lastaksegi valideerimata sodi välja. Riik on liiga õhuke :)