🚨ZBIÓRKA NA UJAWNIENIE DANYCH Z RCN🚨 Gdzie minister nie może tam Deweloperucha pośle! Zbieramy środki na zakup informacji o cenach transakcyjnych z rynku pierwotnego, które udostępnimy bezpłatnie na naszej platformie aby zademonstrować ich przydatność! Wpłać 15 zł aby
🎯Szacujemy, że kwota 5 000 zł wystarczy, aby odsłonić ceny wszystkich gotowych warszawskich inwestycji, które nadal prowadzą sprzedaż. 📈Jeśli uda się zebrać więcej, rozszerzymy projekt na kolejne miasta – w kolejności: Wrocław, Łódź, Kraków i Poznań. Dołącz do inicjatywy!
@deweloperuch Panie prezesie @MaciejWandzel może jakaś cegiełka od Pana za to, że chłopaki realizują Kodeks Dobrych Praktyk PZFD i walczą o transparentność na rynku?
@laniebetonu @MaciejWandzel Nie naciskamy 🙌
@deweloperuch @deweloperuch. Zaktualizuj opis zbiórki, że teraz zbieramy na resztę miast - żeby ludzie widzieli progress jaki już jest i że jeszcze troche można zrobić!
@armagedonmoney Dziękujemy za uwagę, opis został zaktualizowany :)
@deweloperuch Nie kumam, na portalu rządowym piszą że dane z RCN są publiczne 🧐
@deweloperuch Liczył ktoś ile trzeba siana, aby wszystkie dane ściągnąć?
@deweloperuch A nie lepiej zażądać wydania danych i po odmowie (lub piśmie z informacją o konieczności uiszczenia opłaty) skierować sprawę do sądu jako opłatę niewspółmierną do kosztów udostępnienia? Przecież wyciągnięcie i wysłanie wszystkich danych z rejestru jest technicznie prostsze niż..
@deweloperuch Zacna inicjatywa👍. Mnie osobiście bardzo by interesowało prześledzenie, w jaki sposób i za ile w mojej spółdzielni mieszkaniowej (Warszawa, Praga Południe) idą nowe mieszkania, które deweloper buduje na gruncie spółdzielni w ramach tzw. wspólnego przedsięwzięcia.
@deweloperuch Uwazam, ze nie powinnismy wyreczac panstwa w jego obowiazkach! Protestujmy, naciskajmy na politykow, za to im placiimy zeby dzialali w naszym intresie (bo jak nie to won!).
@deweloperuch Waw ma dane opoznione o 6 miechow, plus pamietajcie o tak de fakcie momencie umowy przyrzeczonej bo dopiero wtedy pojawi sie wpis. Wiec tak de facto dla aktualnych inwestycji danych nie bedzie.
@deweloperuch Ale macie kogoś praktycznie ogarniętego z tego typu danymi? Bo tutaj wymagane jest sporo więcej niż pobranie i wygenerowanie jsona
@deweloperuch Brawo, to tylko pokazuje ruch oddolnych inicjatyw i ze politycy nie są do niczego potrzebni oprócz do przejadania pieniędzy
@deweloperuch No to teraz poprosimy @OficjalneZero o jakiś fajny materialik na temat tego jak Mirki z neta mogą ośmieszyć rząd 20. gospodarki świata
@deweloperuch Czy ujawnicie je również gdzieś w formie takiej jaką otrzymaliście - tak dla transparentności?
@deweloperuch Za parę godzin będzie 15000 ;)
@deweloperuch Już wpłacam. Ale jeszcze wtórny poproszę, jeśli akcja ruszy
@deweloperuch Czy To będzie obejmowało tez transakcję z rynku wtórnego?
@deweloperuch Robicie świetną robotę! 👏🏻👏🏻👏🏻
@deweloperuch Ile kosztowałby wykup informacji z całej Polski?
@deweloperuch Jak to działa? Jak wpłacę np 1000 to możecie konkretny region np. Lublina pobrać? Możecie ściągnąć dane z wtórnego?
@deweloperuch Czy będzie socjalny segment pokazujący ceny nieruchomości polityków?
@deweloperuch Dorzuciłem i ja! Z myślą, że starczy też na miejscowości poza TOP8 :)
@deweloperuch Jest i moja cegiełka na lepsze jutro ;)
@deweloperuch To jest zbiórka godna wpłaty! Powodzenia, liczymy na was.
@deweloperuch Co za prędkość, Warszawa już - TERAZ WROCŁAW
@deweloperuch Bardzo dobra inicjatywa. Wsparłem finansowo, ale oferuje także pomoc merytoryczną. Warto aby z zakupionych danych zrobić nie tylko funkcję w http://deweloperuch.pl, ale także ogólnodostępną usługę WFS z cenami dla wszystkich. Czy widzicie taką możliwość? cc: @zametr @geo_system
@deweloperuch Pięknie inicjatywa, wpłacone! Dodajcie proszę do listy Gdańsk.
@deweloperuch Poszło 15 zł. Mam nadzieję że ta niewielka cegiełką przyczynię się do rozwiązania tej patologii. Chciałem kiedyś zrobić model analizy cen transakcyjnych, ale niestety jak zobaczyłem z czym to się mierzy- z jaką kwota - to podziękowałem . Może odnowię swój pomysł
@deweloperuch Wykupujcie te dane partiami, bo zaraz “serwer padnie” 🤣 całym sercem z wami!
@deweloperuch Żal bylo niewesprzeć :)
@deweloperuch Dlaczego nie skontaktujecie się z rzeczoznawcami? Z jakiego okresu potrzebujecie transakcji?
@deweloperuch Rozszerzcie na miasta wojewódzkie! Rzeszów bardzo istotny z tej perspektywy, a nie łapie się na Big 8!
@deweloperuch @TLewandowskiPoz Pan się nie kompromituje. Obywatele chcą darmowego dostępu do RCN i ta i inicjatywa jest tego najlepszym przykładem. Chcecie być już wiecznie pod progiem?
@deweloperuch Bardzo dobra inicjatywa! Poszło 💸 BTW warto rozszerzyć od razu cele na więcej miast.
@deweloperuch z radoscia sie dorzucilem, poproscie o te dane w kilku rundach, to trzeba zrobic sprytnie bo te ich filtry sa fikusne i moga celowo jakis danych nie przekazac, idealnie byloby wziac dane Atalu i JW Construction w 1 kolejnosci