Published: September 4, 2025
43
196
1.5k

Добрався до приватного комп'ютера і спробую розлого пояснити в чому проблема з наголосованим сьогодні по темі СЗЧ. Як завжди прямиком з запаленої голови, своїми словами, просто про складне.

На зв'язку брат Альварес, професійний юрист, військовослужбовець, майстер спорту міжнародного класу по СЗЧ з замашкою на експертність в даній тематиці. Принаймі коли люди не знають що з тим робити - йдуть до мене питатись.

Почну як завжди з бази: СЗЧ - це відсутність людини на службі без поважних причин більше 3 діб (стаття 407), дезертирство - це коли свалив на завжди. Ні для кого не секрет що кількість кримінальних проваджень по СЗЧ в країні захмарна. Я не буду довго вникати в тему хто прав, а

Типу ще в часи АТО цей злочин вважався настільки масовим, що міг спокійно позмагатись з королем масових злочинів - крадіжкою. Так вот, АТО закінчилось, почалась широкомасштабка. Людей в силах оборони стало в 5-7 раз більше, суб'єктів злочину більше, суспільна небезпечність

Валерій Федерович вийшов з пропозицією змін, Рада бездумно проголосувала що запропонували і в результаті відреформували кримінальний кодекс ріденьким собі в штани.

Пояснюю: В часи АТО все було просто. Людина пішла в СЗЧ, людину зловили, запідозрили, скерували до суду. Там людина якщо раніше не судимий вину визнав, получив мінімальне покарання яке заміняли роком-два умовно і повертали людину на службу. Вчинить нове СЗЧ - умовний

От той от АТОшний порядок проіснував десь рік повномасштабки і в такому ж режимі працював. Тільки замість 3 років реального покарання на рік умовного (бо особливий період) стало 5 років реального на 2 умовного (бо воєнний стан). А потім підійшли зміни імені ВФЗ.

Після отих от перших хуйових змін за кримінальне СЗЧ почала вважатись будь-яка відсутність на службі без поважних причин незалежно від часу. Якщо займатись юридичною формалістикою то хвилини відсутності на службі стало достатньо щоб людину вважати такою що вчинила тяжкий

Разом з отими от зменшеними часовими рамками заборонили давати умовні терміни, чи покарання менше меншого (75 та 69 статті КК України відповідно). Тобто отой от солдат Пупкін, який на дві години поїхав на нову пошту при формально-юридичному трактуванні закону мав їхати в тюрму

В умовах такої от дікухи країна жила майже рік повномасштабної війни. На практиці ж не знайшлось сильно бажаючих з числа працівників прокуратури та ДБР закривати десятки тисяч людей в СІЗО з подальшою перспективою всіх відправити мінімум на п'ять реального терміну. Як

Десь через пів року такого от процесуального піздєца в когось мудрого в Раді закрався сумнів що щось з тим всім не то і треба думати як то виправляти. Подумали і прийняли досить непогане рішення, а саме зміни до Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" та

Image in tweet by Вітя Альварес

Так вот сьогодні Верховна Рада оту от прекрасну та доцільну ч. 5 ст. 401 КК України в першому читанні ліквідувала. Що запропонували натомість поясню трошки пізніше. Поки що зупинюсь трошки на тому що стало.

От ті от постзалужанські зміни створили два механізми повернення на службу: 1) через кримінальне провадження. Людина пішла в СЗЧ - командир подав заяву - ДБР зареєструвало провадження - зібрало докази (допити співслуживців, служебка, характеризуючі) - знайшли людину - людина

З мінусів описаного вище варіанту було те що він дуже розтягнутий в часі, незрозуміла територіальна та предметна підслідність, йобкання з дозбиранням документів військовослужбовця на новому місці. Тобто треба було знайти в якому ДБР лежить заява про СЗЧ (за місцем вчинення, чи

Схожа проблема тільки в профіль в частинах де є масові випадки СЗЧ. Я зараз не буду вдаватись в аналіз причин, бо є дуже різні обставини що спричиняють сзч, але і в частинах звідки масово йдуть люди стає питання з тою ж бумажньою, бо це 100500 служебок, супроводок, повідомлень і

На моє скромне враження що налагодження хоч чогось схожого на нормальні механізми повернення з СЗЧ дали армії відчутній прилив старих кадрів. Деякі кадри прям дуже круті, з тих про яких кажуть що за одного битого двух небитих дають. Це я до речі до того що різні обставини

Думаю воїни діловодств розуміють про що я

До речі, варіант №2 недавно покращили. З новим алгортимом він став реально в 100 раз швидшим в частині видачі людини. Як мінімум людина дуже швидко попадає в частину, де вже (а не на брезі) чекає доки прийдуть документи. Попутно довчовуючись та втягуючись в посаду.

З бумажньою єбатні він прибавив звичайно. Але то таке, тоже внормується. Тобто десь притреться документообіг, десь може рішенням ГШ/ГК створять якийсь єдиний діводський орган збирання і розсилки документів щоб розгрузити частини, може щось інше придумають. Документи якщо вже є

Підсумую по тому що є: 1) в нас накінець наявні механізми повернення військовослужбовців з СЗЧ на військову службу. вони не ідеальні, там є ще що допилювати (про що я ще напишу), але краще чим було; 2)є механізм звільнення військовослужбовців від п'ять год тюрми за перший

Але з точки зору кримінального закону варіант 1 повернення на службу (Брез) і варіант 2 (суд) прямо пов'язані один з одним. Тому що сам факт повернення людини на службу не звільняє її від відповідальності. Звільняє людину від відповідальності суд. Для того щоб суд відбувся

До тої от зрозуміло написаної і напрацьованої вже численною практикою ч. 5 ст. 401 КК України було фактично просте питання: як вона має діяти в часі ? Тобто якщо військовослужбовець вернувся на службу до рішення суду то яким чином командир дає йому письмову згоду ? Відповідей

А вирішили знести статтю нахуй. З кінцями. Замінивши на врази хитровиєбанішу процедуру з якої ніхуя не ясно. Ні для чого щось так суттєво міняти, ні що значить оті от приведені на скріні "відповідні військові частини визначені..." ? Це БРЕЗи ? Чи це якийсь перелік від МОУ (і

В результаті доопрацювання процедури роботи з однією робочою та корисною статтею перетворилось в її скасування та заміною отим тисячами буковок за прикріпленим посиланням в розділі проект закону/порівняльна таблиця. Тисячами буковок з дуже сумнівною правовою природою і

Ну погодьтесь ))))))

З точки зору кримінального права це дуже дивна хуйня. За СЗЧ заборонено умовні терміни та покарання менше меншого, але умовою звільнення від відповідальності по суті є процесуальний обов'язок відслужити три місяці, а потім вже приходити за звільненням від відповідальності. Не

Як справжній чорний пояс по СЗЧ можу писати на цю тему до безкінечності. Але на сьогодні досить. Вам ще домашнє завдання робити. Ну там зайти на сайт Ради, глянути своїми очима порівняльну таблицю та проект, щось подумати, поспівставляти. Деколи корисно самому переварити

Стаття насправді зачитаєшся. Що по духу, що по правовій природі. Типу вернись, друже, завжди є другий шанс перемножене на абсолют відношення. На мою особисту думку сьогодні скасували одну з найбільш вільних (що і в плані правової природи, що і в практичній реалізації) статей,

Хоча й вона чуть чуть дивна, але то вже буквоїдство

@OldBorov Доброго дня цікавить особисте питання, я був у сзч точніше пішов в нього щоб перевестись . Пройшов через брез і тут недавно мені кажуть що я числюсь в сзч а служу з січня місяця в новій частині … куди звертатися?

@sidletsky26 Хто каже ?

@OldBorov Дивіться,можна я Вас спитаю,от якщо я зараз піду в СЗЧ після 30 серпня,в мене є можливість піти в ту частину куди я хочу,а не туди звідки я пішов в сзч? І шо мені за це буде?

@sashunder21 Теоретично це можливо. А практично все впирається в час за який приймуть закон в цілому. Тобто якщо ти підеш, а його приймуть за тиждень - не встигнеш. Підеш і приймуть за пів року ? Тоді в принципі маєш вікно в пів року на всі оті процесуальні йобкання.

@OldBorov В нас, в Україні, Заслужений Валерій Федорович приймає Законами України зміни в Кримінальний кодекс України? Знатно ти накидав на нього!

@Volodymyr_Shev при всій до нього повазі, але був один такий період коли його слова було достатньо щоб рада голосувала. От він і продавив (не прийняв) ту от біліберду

Share this thread

Read on Twitter

View original thread

Navigate thread

1/35