Published: September 20, 2025
104
153
1.1k

⚖️ Yargıtay’dan Estetik Ameliyat Kararı: Hekimler İçin Büyük Risk! Yargıtay, estetik ameliyatlarda “sonuç garantisi” aranacağına hükmetti. Artık hasta, istediği görüntü oluşmazsa ücret iadesi talep edebilecek. ❌ Hasta memnun değilse, hekim dava riskiyle karşı karşıya kalacak.

Image in tweet by Dr.Dr. Yakup Gökhan Doğramacı

@ygdogramaci Sizin fakülteye temel hukuk bilgisi diye bir ders eklenmeli bence estetik ameliyatlari zaten eser sözleşmesi niteliğinde kabul edilir ve begenmezse evet ayiptan doğan haklarini kullanabilir ; bence buradaki ayip bir hekimin nerede hangi sözleşmeyi yaptığını bilmemesidir

@ygdogramaci Manipülasyona gerek yok. Yargıtay taraflarca şeklen belirlenen vaat edilen eserin ana hatlarıyla anlaşıldığı halde azımsanmayacak farklılık halindeki vakıalarda söz konusu kararları vermektedir.

@ygdogramaci Estetik ameliyatlar istisna-eser sözleşmesi kapsamında değerlendirilir yargıtayın kararı yeni değil estetik ameliyatlar ortaya çıktığından beri aynı neredeyse Estetik cerrah eser (Estetik)yapacağım şöyle şöyle olacak der müşterisi de evet öyle olsun istiyorum der Ortaya bir

@ygdogramaci Eser sözleşmesi garanti verir. Bu böyledir sen nasıl evini tadilat yaptığında sonuç garantili iş istiyorsan onda da öyledir.

@ygdogramaci bin yıllık uygulama bu zaten. yargıtayın görüşü ezelden beri böyleydi. tıbbi zorunluluk varsa vekalet akdi, yoksa eser sözleşmesidir zaten. bu işi yapıp da bu kavramları bilmemek bence daha büyük risk.

@ygdogramaci Hukukla tanışınca manipülasyon yapmanız üzücü. Kararı buldum, aşağıya da ekledim. Mahkeme, estetik operasyonla ilgili davada yanlış bilirkişi heyeti oluşturmuş, eksik inceleme ile karar vermiş. Yargıtay, Adalet Bakanlığı’nın başvurusu üzerine eser sözleşmesi, Avrupa Biyotıp

@ygdogramaci Doktorlar bilmediğiniz konuda ne boş konuşuyorsunuz.

@ygdogramaci Ben bu telaşı anlayamadım. Ne var yani estetik bu. istediğin gibi yapılamayacaksa yapmayacaklar. Bu kadar basit. Türkan şoray gibi istemiştim, ama Ayşen guruda ile idare edeceksiniz denmez herhalde.

@ygdogramaci Plastik cerrahi klinikleri kadrosunda Psikiyatrist bulunduracak. Diğer hastanelerde ise psikiyatri konsültasyonu rutin olacak. Bu sorunu aşmanın yegane yolu bu. ABD yıllardır bu yöntemi kullanıyor

@ygdogramaci E doğru karar verilmiş ve verilen ilk karar gibi neden yansıtıldı anlamıyorum. Yargıtay eser sözleşmesini konu alan tüm uyuşmazlıklarda aynı yönde değerlendirme yapıyor.

@ygdogramaci Eser sözleşmesi estetik ameliyatlar için farklı değerlendirilmelidir. Biz bir heykel yapmıyoruz, yaptığımız estetik burun 5 yıl sonra bile değişebiliyor. Kaçıncı yılı yada ayı sonuç olarak kabul edeceksiniz? Kaldı ki zaten bir doku için tam şu şekilde olacak demek imkansız

@ygdogramaci Zaruri olmadığı halde fahiş ücret alıp ameliyat yapmanın riskine de katlansınlar bir zahmet

@ygdogramaci Peki istediği burun yapıldı, harika da oldu. Ameliyat sonrası yok beğenmedim deyip parayı da alıp bedavaya estetik olanlar?

@ygdogramaci Estetik ameliyatlar eser sözleşmesine konu olduğundan sonuç garantisi hep vardı. Fakat Yargıtay’ın uygulamasını hatalı buluyorum. İnsan bedeni, yapı malzemesi olmadığından sonuç garanti edilememeli. Hekim sadece özen ve kusur çerçevesinde sorumlu tutulmalı.

@ygdogramaci Yepyeni bir karar gibi konusmayın. Doktorlara temel hukuk bilgisi vermek lazım lan ne cahilce ağlamıslar. Estetik olayında eser sözleşmesi dahildir. Bu yuzden beklenilen ya da sözleşmeden farklısı,kötüsü yapılırsa tabi ki dava acılabilir ve bu yeni bi karar da değil lann

@ygdogramaci Paylaşımınızda tek bir tane bile doğru bilgi yok… Yargıtay’ın estetik operasyonlarla ilgili görüşü yeni değil, hep aynıydı. Üstelik yanlış da değil. Hukuku çarpıtıp da sanki hukuk düzenimiz doktorlara garezliymiş gibi mağduriyet pazarlamanın da anlamı yok. Tamamen yanlış ve

@ygdogramaci Estetik operasyonlardan bahsediyoruz farkında mısınız? Beğeni için yapılan şeyler. Artık saçmaladınız bence. Teknoloji gelişti. Modelleme yapın pc üstünde. Neler değişeceğini ilk ameliyata girmeden kişi ile videoya alıp onay alın. Söylenilenin dışında olmazsa hasta dava edemez.

@ygdogramaci Doktora da eski haline getirme şansı verilsin o zaman.!

@ygdogramaci Saçmalığa bakar mısın, doktorun yaptığı ameliyatı tüketici mahkemesi değerlendiriyor. Aldığın kotun rengi solduğunda başvurduğun mahkemede doktorun yaptığı bel fıtığı ameliyatı değerlendiriliyor

@ygdogramaci Estetik ameliyatlarda esas alınması gereken hastanın isteğidir. Hekimin keyfi değil, hastanın talebi dikkate alınmalı. Benim için önemli olan kendi kararımın sonuçta yansıtılmasıdır.

@ygdogramaci Memleketin doktorunu bile hukukun üstünlüğüne inandıramıyorsak . Diğerleri her şeyi kendine hak görür .

@ygdogramaci Yargıtay kararı ile ilgili olarak yayınladığınız dosya numarası ve karar numarasında hata var.

@ygdogramaci Söz konusu keyfi bir uygulama olan estetikse gayet de müşteri memnuniyeti aranır.

@ygdogramaci Keşke kararın tamamını paylaşsaydınız. Bu durum yeni bir şey değil, yıllardır verilen kararlar hep bu şekilde. Taahhüt zaten bilinen bir konu. Hasta beğenmediyse haklıdır gibi bir durum da çıkmaz bu karardan.

@ygdogramaci Sektörde müşteri varsa memnuniyet garantisi tabii ki de olmalı Hasta varsa komplikasyon parametreleri devreye girer Eğer müşteri gözüyle bakılıyorsa hekim memnun etmek zorunda kalır

@ygdogramaci Estetik operasyonlarda hekim iyileştirme (tedavi) yerine güzelleştirme (eser) taahhüt ettiğinden, taahhüt ettiği sonucu ortaya çıkarmak zorundadır. Yargıtay'ın istikrarlı uygulaması bu. Ancak komplikasyon halinde hassas davranılması gerekir.

@ygdogramaci Emsal karar arıyordum ben de sağ olun

@ygdogramaci İnsan hayatı sizin deney aletiniz değil! İşinizi düzgün yapın aksi halde sonuçlarına katlanırsınız

@ygdogramaci Bu yeni bir şey değil, estetik operasyonlar eser sözleşme kapsamında değerlendirilir ve dolayısıyla vaat edilen eserin ayıpsız şekilde ortaya çıkarılması beklenir. Gayet yerinde bir uygulamanın devamı niteliğinde bir içtihat olmuş

@ygdogramaci Bodymakerlerle uğraşmak istemiyorsanız, fonksiyonel ameliyatlar yapacaksınız. Bazı insanların ruhsal durumlarını irdelemeden para uğruna ne estetik operasyonlar yapılıyor. Her hafta kaç kişi liposuction yüzünden canından oluyor, merak ediyorum mesela? Bunları paylaşıyorlar mı?

@ygdogramaci Domuz gibi burun yapmasınlar o halde

@ygdogramaci Şu yargıtay kararlarından cümle kırpıp etkileşim yemi olarak kullanmayı bi bırakamadık ülkece. “Nefes alan erkek boşanmada kusurludur” kararlarından da sıkılmışız gördüğüm kadarıyla

@ygdogramaci Kararın tamamını okudunuz mu?Paylaştığınız sayfa taraf iddalarına yer veriyor Yargıtay’ın değerlendirmesi değil. Yargıtay kararı bilirkişi olarak KBB uzmanı değil plastik cerrah bulunan bir heyetten rapor alınması gerektiğinden yani eksik inceleme sebepli bozmuş.

@ygdogramaci Siz tıp sanatını daha expresyonist yorumluyorsunuz sanırım

@ygdogramaci Acite etmeye gerek yok estetik cerahhi elbette bir eser sözleşmesidir ve vaadedilen gerçekleşmesi gerekmektedir. Diğer cerrahi işlemlerden ayrılır kimse kusura bakmasın. Kişi sağlığı içim değil güzel görünmek için orada

Share this thread

Read on Twitter

View original thread

Navigate thread

1/37