Wzorcowo odrestaurowana kamienica w bytomskim Rozbarku, nie zabrakło tez polskich kolorów narodowych - szara sraka. Ludzie bójcie sie Boga XD
jakby ktoś chciał posłuchać więcej o taki fenomenie https://www.youtube.com/watch?...
@NiklausPieron W dupę sobie wsadźcie ten stary wygląd. Masturbować się tym może tylko ktoś kto w czymś takim nie mieszkał i rachunków nie płacił.
@MocnyKrolJulian Pierdolisz fleki
@NiklausPieron Wygląda tysiąc razy lepiej. A te wasze osrane kloce rodem z obozu koncentracyjnego powinny być równane z ziemią za PRLu i stawiane chlewiki z wielkiej dykty. Przynajmniej by nie wyglądały jak ośrodek do odtwarzania holobongo.
@TopMAGAenjoyer Debil
@NiklausPieron Unia każe ocieplać. Dodatkowy klinkier tego nie zrobi. Trza było styropianem odłożyć i opucować.
@NiklausPieron Może tu nie wyszło to super ale patrząc na odmalowane budynki, starsze i nowsze u mnie to akurat szary, reaktywnie elegancki i spokojny kolor, jest w praktyce milion razy lepsza opcja niż te wszechobecne, obrzydliwe pastele. Pastele w kraju gdzie pół roku nie ma słońca XD
@NiklausPieron Właśnie to kłuje mnie też w oczy, jedziesz przez niemiecką wiochę- eleganckie domy z cegły, okiennice, żywopłot, kilka kilometrów dalej po granicy polskiej: podobne poniemieckie domy oblepione styropianem, oryginalne drewniane drzwi zamazane farbą, i naj..ane reklamy na płocie
@NiklausPieron nawet krzyż stał się modernistyczny i zdjęli Jezusa, masakra jak PATOdeweloperzy niszczą polskę architekturę
@NiklausPieron Izolacja od środka to robienie z mieszkań klitek Najwięcej jak zwykle mają do powiedzenia ci którzy nie będą tam mieszkać
@NiklausPieron Nie no kurwa czytam te komentarze i mam wrażenie że ja śnię XD już nie mówię że to się da ocieplić od wewnątrz ale żeby takie oszpecenie przyjemnej kamieniczki się komuś podobało to radzę się pierdolnąć w łeb i nie wiem zastanowić się nad sobą
@NiklausPieron Budynek który stoi obok się nie zgadza na obu zdjęciach.
@NiklausPieron Szczerze nie wiem co Ci nie pasuje. Budynek do chowu klatkowego to z definicji obrzydlistwo.
@NiklausPieron Z jednej strony zrobili z tego szarego nijakiego kloca, z drugiej to nadal będzie niestety jeden z ładniejszych budynków na Brzezińskiej. Co z tego, że są detale na tych elewacjach, jak są tak zniszczone, brudne i brzydkie, że pękają oczy oczy oczy, cytując klasyka
@NiklausPieron może nie najpiękniej, ale dobrze, że dostała drugie życie.
@NiklausPieron Kurwa kazał bym wszystko zdzierać. Do cegły.
@NiklausPieron Tak. Te kolory powinny być zakazane. Do tego zamalowywanie cegły i zmiana linii okien, zamiast podkreślenia uroków tej zabudowy. To wygląda, tak jakby ktoś był tak leniwy, że wyszło mu, że szybciej, taniej i łatwiej będzie wszystko zamienić w ponurą kostkę, bo po co się męczyć.
@NiklausPieron ładny to on nie był, przed...
@NiklausPieron Wzorcowo to będzie jak pierodolną tam, zaraz obok krzyża, jakiś paczkomacik i automat vendingowy z pączkami.
@NiklausPieron W Łodzi na księżym młynie jest cała długa ulica w takich kamienicach, jakis czas temu je odnowili ale zostawili ducha tego miejsca. O wiele lepiej to wygląda niz to co w poście
@NiklausPieron Nie Ty płacisz za ogrzewanie w tym budynku.
@NiklausPieron Niestety za niedługo cała Polska będzie tak wyglądać. Nie poznasz do jakiego miasta wjeżdżasz. Wszystkie zabytkowe budynki, zdobione kamienice i nasze piękne familoki chuj jasny strzeli. Nie wiem kto na to zezwala... Warszawioki żeby sie wszędzie czuć jak u siebie, bo brzydko.
@NiklausPieron Jakby jeszcze tą drugą kamienice razem z nią tak zrobili, a tak to bez sensu. Ewentualnie mogli tą elewacje starej kamienicy wyczyścić zamiast tynkować na blok mieszkalny.
@NiklausPieron Ale jak wy sobie wyobrażacie termomodernizację takich budynków? Realizujemy dyrektywy budynkowe zgodnie z implementacją zielonego ładu. Za chwilę wchodzi ets2 i takie smoki energetyczne staną się studniami kosztów ze względu na ogrzewanie. Proszę powiedzcie jak to modernizować?
@NiklausPieron Wygląda 100 razy lepiej niż ta brunatna, obsrana kamieniczka rodem z początków ubiegłego wieku
@NiklausPieron Za czasów Hitlera usuwano ozdoby okienne i spłaszczano kamienicę, bo wyglądały nieniemiecko i mało nowocześnie (Entstuckung). Ktoś się potem obudził, że ej - wygląda to jak sraka. I przestali tak robić. Takie “unowocześnienie” wygląda gorzej niż przed remontem.
@NiklausPieron pamiętam jak u nas, w pond stuletniej kamienicy, osiedlowa księżniczka, która się tam wprowadziła, stwierdziła, że wymieni przepiękne, masywne, drewniane, zabytkowe drzwi na dykte z obi XD
@NiklausPieron Z punktu widzenia mieszkańca - "chuj mnie obchodzi jak budynek wygląda z zewnątrz- ma być ciepło i tanio".
@NiklausPieron No i git, nie można z każdego budynku robić zabytku. Remont z zachowaniem oryginalnej elewacji byłby droższy o rząd wielkości, lepiej te pieniądze przeznaczyć na inne ce.
@NiklausPieron Twoje niemieckie kolory narodowe do brunatna sraka
@NiklausPieron W rejestrze nie była jak rozumiem, Może dla mieszkańców lepiej, jeśli to ocieplenie, ale na wyglądzie straciła
@NiklausPieron Cud, że ktoś w to ładował kasę. 90% tego typu budynków nadaje się do zrównania z ziemią.
@NiklausPieron Konserwator jakiś chujowy. Normalny zakazuje tego typu remontu. Jak juz to ocieplanie od wewnątrz jeżeli nie można. Takie uroki kamienic nie bez powodu.
@NiklausPieron Można bylo oczyścić cegłę, ale podejrzewam, że trzeba, zgodnie z zielonym ładem, zajebać 25 cm styropianu z grafitem.
@NiklausPieron Ładnie, estetycznie zrobiony remont, ludzie będą mieć ciepło w środku i nie będą tyle płacić za ogrzewanie. Ale nie, lepiej żeby ludzie marzli albo bulili za ogrzewanie w tym ceglanym straszydle bo paru estetów musi sobie popatrzyć na stare kamieniczki.
@NiklausPieron A jak w sumie inaczej mieli to zrobić? Jedyne do czego można się czepiać to kolor.