Published: September 26, 2025
78
87
548

Nie będą nam się tu jakieś rośliny panoszyć! Fotki doskonale przedstawiają mentalność administracji osiedlu XXX-lecia przy ul Jagiellońskiej w Krapkowice -Otmęcie (ul. Jagiellońska). Zamiast pięknych drzew, krzewów, traw - dających świeże powietrze, chłód w czasie upałów,

Image in tweet by Robert Maślak

@RobertMaslak Proszę tam zamieszkać na parterze. Gdy bloki były młode mieszkańcy samodzielnie naradzali zieleń. Bez planu, pomysłu walili świerki, lipy, nawet kasztanowce. Później w mieszkaniach na dole ciemno. A powinny być zadbane krzewy a nie wysokie drzewa.

@RobertMaslak Zauważyłam, że w miastach sadzi się teraz drzewa, których maksymalna wysokość, jaką osiągną, to 3 m. Nie wiem, obawiają się zniszczeń w czasie wichur czy co? 🤔

@RobertMaslak A wpadłeś na to, że ludzie na dole bloku też mają prawo do słońca?

@RobertMaslak A później płacz że "planeta płonie" temp w miastach rośnie bo jest coraz więcej betonozy a coraz mniej drzew

@RobertMaslak Pewnie komuś trzeba było dać zarobić.

@RobertMaslak Panie ale w bloku ludziom nie dogodzisz. Ten ma za ciemno, tamten ma za głośno, ten nie widzi nic z okien, a tej kraczą ptaki od rana na drzewach. No nie dogodzisz.

@RobertMaslak A to czasem nie Pański Boss GKP i MKiŚ zapowiadał zmianę w UOP by wzmocnić ochronę drzew? Cóż szkodzi obiecać 😉

@RobertMaslak Na osiedlu dzięki głupim babom w wieku matronalnym powycinano sporo pięknych świerków- bały się, że podczas wichury wpadną do mieszkań… Sam pisałem petycje ws. drzewek owocowych, żeby nie usuwać- komuś buty brudziły. A agrowłóknina i krzaczory to dzisiejszy must have 1/2

@RobertMaslak W nienawiści do roślinek, tak zostałem wychowany Kto je pielęgnuje na zawsze jest przegrany

@RobertMaslak w takich przypadkach imię nazwisko i fotke radnego każdego

@RobertMaslak W krzakach pewnie spożywali małpki od samego rana

@RobertMaslak Kocham przyrodę(naprawdę), a jak chcę z nią obcować to wybieram las, łąkę czy park. Mieszkanie w dżungli? Może, ale gdzieś w Azji czy Afryce.😁

@RobertMaslak A tam,pająki do okien wchodziły,liście trzeba było zamiatać. Tyle roboty,po co to komu?

@RobertMaslak To raczej mieszkańcy. "Panie świata nie widac! Liście leco i brudzo!. Ptoki srajo! Panie uciąc, tak ło, do ziemi, żebym ja trocha świata widział".

@RobertMaslak https://www.facebook.com/photo... Zwróćcie uwagę że w podobnych przypadkach prawie nikt lub nikt nie pyta o to kto jest za to odpowiedzialny żadnych nazwisk ponarzekają i jak potulne barany pogodzą się z tym że nawet nie muszą wiedzieć kto za tym stoi. Takie chłopki kopane w tyłek :)

@RobertMaslak Ale syf. A teraz trzeba będzie jeszcze kupić po klimatyzatorze na mieszkanie. I rolety.

@RobertMaslak Zdziwiłby się Pan, ale wśród mieszkańców pewnie jest grupa, której to się podoba. Na moim ursynowskim osiedlu mieliśmy dwie samozwańcze ogrodniczki, które właśnie do tego dążyły. Sporo trwało zanim dostały zakaz ingerencji w roślinność.

@RobertMaslak Jak widać betonoza ma się dobrze.

@RobertMaslak Tyle mówi się o zazielenianiu, o stwarzaniu lepszych warunków oddechu i cienia w upały dla mieszkańców, jak i warunków dla owadów, czy ptaków i wszystko groch o ścianę w decyzjach, u mieszkańców taka świadomość, że pewno większość powie, że teraz jest "ładniej", zieleń to wróg🙃

@RobertMaslak Za ciemno było i nie można było czytać gazet przy świetle dziennym przecież 🤡

@RobertMaslak Skoro chcesz uszczęśliwiać mieszkańców na siłę, to pewnie rzucisz groszem na utrzymanie zieleni?

@RobertMaslak Dlaczego oni te "patyki" nazywają drzewami?! To nawet nie rośnie, może 3m max a korona daje 1m cienia. Dlaczego nie sadzi się już normalnych drzew.

@RobertMaslak Kiedyś mieszkalem na parterze, gdzie za oknami były drzewa. Ciemno. Taka nora.

@RobertMaslak Ktoś z rodziny chciał zarobić

@RobertMaslak Ale zrobiono to na postulaty mieszkańców którym drzewa zasłaniały widoki.

@RobertMaslak Szczerze? Mam takie wyjebane drzewo pod oknem W pokoju nie ma słońca kurwa nigdy

@RobertMaslak Jakich kurwa upałów? W tych chaszczach pewnie siedzieli menele i srali.

@RobertMaslak Nazywaja to rewitalizacją, na podwórku u mojej cioci to samo, było zielono, jest kostka i jakies karłowate badyle.

@RobertMaslak A ja to rozumiem akurat. Tak mi się wydaje. Otóż w małych miejscowościach jest inna perspektywa niż w dużych miastach skąd zazwyczaj pochodzą eko-aktywiści. Tam chaszczy, krzewów, parków i terenów półwiejskich jest mnóstwo w przeciwieństwie do dużych miast.

@RobertMaslak Po prostu ktoś musiał zarabič....

@RobertMaslak Potem mieszkańcy będą narzekać na upał.

@RobertMaslak Tak to jest gdy ma się beton w głowie i w sercu a umowy na dostarczenie nowych drzewek pogania Niemiec ...

@RobertMaslak Brakło hajsu na większe drzewa z Niemiec 🤣?

@RobertMaslak Ale to jest w całej Polsce systemowe działanie….

@RobertMaslak Beton mentalny rzadko kruszeje.....:(

@RobertMaslak Pięknie to na górze. Mieszkałem w Zgorzelcu na Karłowicza też tak jak na górze było, nie wiem jak teraz .

Share this thread

Read on Twitter

View original thread

Navigate thread

1/37