Canlı yayınlarda sıkça “projelerinde hangi AI araçlarını kullanıyorsun?” diye soruluyordu. Ben de hem kendi kullandıklarımı hem de hangi amaçla tercih ettiğimi bir thread olarak paylaşayım dedim. 👇 📌 Ön Bilgi: 2023’te ChatGPT ile tanıştıktan sadece 1 ay sonra kendi
🔸 Claude Code Max ($200) Proje dokümanlarını hazırlamak, Linear & GitHub’da issue açmak, görevleri spec odaklı planlamak, code review yapmak ve sonrasında gerekli fix’leri eklemek için kullanıyorum. 🔸 ChatGPT Pro / Codex ($200) Son 1,5 aydır tam güdümlü kodlama için
🔸 Perplexity Pro ($20) Artık Google aramalarımın büyük kısmını Perplexity Search / DeepResearch + Labs ile yapıyorum. Örneğin; 🔹 X veya LinkedIn’de bir şey duydum ve benzer uygulamalara ya da rakiplere ulaşmak istiyorum. 🔹 Ya da Vietnam’da Da Nang’e tatil planlıyorum:
🔸 Bolt new ($20) / v0 ($20–40) Hem Bolt hem de v0, özellikle React/Next.js tasarımları üretmek, kopyalamak ve direkt React component’lerine dönüştürmekte inanılmaz başarılı. Aslında React/Next.js ekosistemine geçiş sebeplerimden biri de buydu. ChatGPT’nin ilk günlerinden beri
🔸 ChatPRD ($15) ChatPRD, projelerim için teknoloji bağımsız PRD (Product Requirements Document) hazırlamamı sağlayan bir AI aracı. Özellikle ürün yönetimi tarafında vazgeçilmezim. 🙏 PRD hazırlarken size birçok soru yöneltiyor; siz de bu soruları cevaplarken aslında ürünü
🔸 Devin AI ($250–1250) Devin’i özellikle tatilde olduğumda veya büyük projelerde ek bir yazılım geliştiriciye ihtiyaç duyduğumuzda tercih ediyorum. Eskiden devin ile aylık 18,5K’ya mid-level bir yazılımcı kiralanabiliyordu, şimdi fiyatlar 20.3K civarında. Eğer proje ciddi
Şunu da eklemekte fayda var: Devin AI piyasaya ilk çıktığında bahsettikleri kadar iyi olmadığı için bayağı dışlandı. Ama aktif kullanmaya başlayınca aslında çok güçlü bir çözüm olduğunu görebiliyorsunuz. 👉 Pay-as-you-go modelinde mesela $300–400 atıyorsunuz, lazım oldukça
🔸 GitHub üzerinde Code Review için Gemini Code Assist ($0) + GitHub Copilot+ ($39) Bu iki araç, her pull request açıldığında otomatik olarak değişiklikleri inceliyor ve yorum ekliyorlar. Eklenen yorumları ise Claude Code ve/veya Codex ile GitHub MCP ya da “gh” üzerinden çekip
Gözünüzde daha iyi canlanması için örnek görselleri paylaşmayı unutmuşum. Buyurun efendim: 👇+++
🔸 Claude Code ($100 / $200) + GLM 4.5 ($30) Code Review Setup Bu setup’ı özellikle son haftalarda gelen Claude güncellemelerinden sonra oluşturdum arkadaşlar. Claude Code’da /review komutuyla açık olan PR’ları inceletebiliyorsunuz. Peki bunun GLM 4.5 ile ne ilgisi var?
+++++
Soldaki görsel Claude Code Opus 4.1, sağdaki ise yine Claude Code ama GLM 4.5. İkisi de aynı PR’ı inceledi. Sağdakinin yorumlarını da baz alarak soldakine ek görevler verdim gibi düşünebilirsiniz. 👀 Ayrıca fark ettiyseniz bu arkadaşları Docker üzerinde çalıştırıyorum.
🔸 Warp Dev ($18) Bu AI destekli terminal sayesinde Coolify kurduğum Linux (Ubuntu / Rocky / Alma Linux) sunucularımı yönetiyorum. Biraz deep research ile içerik ve adım adım rehber bulup/oluşturduktan sonra bu arkadaşla yapamayacağınız şey neredeyse yok. Geçen aylarda canım
Bunun dışında kullandığım 5x Google Workspace’den gelen Gemini, Stitch, UX Pilot, Suno gibi başka araçlar da var ama noktalayacağım mesaj şu arkadaşlar: Vibe Coding profesyonel olarak yaptığınızda oldukça masraflı bir şey. Evet, one-man-army olmak mümkün. Hasta yatarken,
Son olarak, bu anlattıklarımın tamamını YouTube’daki canlı yayınlarımızda adım adım görebilirsiniz. 👍 Ancak daha detaylı öğrenmek, topluluktaki etkinlik ve sohbetlere katılmak, ayrıca kendi workflow’larımı adım adım anlattığım eğitim videoları ve workshop kayıtlarına erişmek
Arkadaşlar @1453ai, yapay zekâ odaklı Türk geliştiriciler, girişimciler ve vibe coding topluluğudur. içinde: 💖 1’e 1 onboarding (45 dk) 💖 Promptlar 💖 Hazır tasarımlar 💖 Kurslar 💖 Canlı workshop’lar 💖 Hazır (boilerplate) projeler 💖 Girişimcilik odaklı kitap / film