Published: October 5, 2025
17
60
333

Aktywiści Global Sumud Flotilla, porwani przez Izrael, odmówili "dobrowolnej" deportacji i czekają na procesy. A dlaczego odmówili? 👇 1/11

Image in tweet by Paweł Preneta

Dla przypomnienia - flotylla została zaatakowana wieczorem, 1 października, na wodach międzynarodowych, gdy zmierzała do Gazy. Pół tysiąca aktywistów zostało wówczas porwanych, uprowadzonych do Izraela i osadzonych w tamtejszych więzieniach. 2/11

Izrael członków załóg flotylli Sumud traktuje zgodnie z izraelską ustawą o wjeździe do Izraela. Mimo iż zostali porwani na wodach międzynarodowych i sprowadzeni siłą, stawia im się zarzut "nielegalnego wjazdu do Izraela". 3/11

Zatrzymani zazwyczaj otrzymują do podpisania dokumenty zawierające ➡️ potwierdzenie, że "nielegalnie wjechali do Izraela" ➡️ zgodę na niezwłoczną deportację ➡️ zrzeczenie się prawa do zaskarżenia deportacji ➡️ oświadczenie, że nie będą próbować ponownie "wjechać" do Izraela. 4/11

Zatrzymanych próbuje się zmuszać do podpisania dokumentów, strasząc tym, że jeśli odmówią "skomplikują sprawy" i będą tygodniami czekali na nakaz sądowy. Czasem straszy się ich, że pozostaną w więzieniu do czasu podpisania. 5/11

Część zatrzymanych w przeszłości podpisywała te dokumenty, chcąc szybko wydostać się z izraelskiego więzienia. Często byli (i nadal są) do tego skłaniani przez "pomagających" im urzędników konsularnych, którzy chcą mieć szybko "problem z głowy". 6/11

Większość zatrzymanych jednak odmawia. Nie płynęli do Izraela tylko do Gazy a na terytorium izraelskie zostali uprowadzeni siłą na wodach międzynarodowych. 7/11

Tych, którzy odmówią "dobrowolnej" deportacji, czeka najpierw pobyt w izraelskim więzieniu a następnie proces przed izraelskim sądem, który wyda administracyjny nakaz deportacji. Na rozprawy zatrzymani będą oczekiwali od kilku dni do, być może, kilku tygodni. 8/11

Już docierają pierwsze doniesienia o złym traktowaniu porwanych. Odmawia się im dostępu do leków, żywności a nawet czystej wody. Utrudnia się dostęp do adwokatów - do dziś nie wszyscy porwani spotkali się z prawnikami. 9/11

Solidaryzując się z porwanymi załogami flotylli Sumud, doceniając ich odwagę i determinację, pamiętajmy także o 10 tys. Palestyńczyków więzionych przez Izrael. 1/3 z nich przetrzymywana jest w ramach "administracyjnego zatrzymania" - bez postawienia zarzutów, bez procesu. 10/11

Wśród więzionych Palestyńczyków jest ponad 300 nieletnich (ok 140 w ramach zatrzymania administracyjnego). Palestyńscy więźniowie są regularni poddawani torturom i przemocy seksualnej. Pamiętajmy o nich, gdy świat o nich pamiętać nie chce. 11/11

@pawelpreneta A gdzie są okręty NATO które miały eskortować flotyllę płynąca do Gazy?

@AsderAlan Włoskie, zamiast eskortować, próbowały zmusić flotyllę do zawrócenia na Cypr. Nie wiem jak z hiszpańskimi - czy w ogóle zdążyły się zbliżyć do flotylli.

@pawelpreneta Hmmm, tyle się chłopie opisałeś co to jest i td i zapomniałeś tylko wspomnieć dlaczego odmówili... dalej nie wiem czemu mamy się domagać uwolnienia z więzienia ludzi, którzy dobrowolnie wybrali pobyt w nim

@BartMlk Ja się "opisałem" a Ty nie przeczytałeś. https://x.com/pawelpreneta/sta...

@pawelpreneta Porwani odmawiają uwolnienia 🤡. Nazywanie tego porwaniem deprecjonuje krzywdę rzeczywiście porwanych osób. Tak samo jak fikołki robione przez niektórych ze słowa ludobójstwo. To tak jakby robić sobie jaja z ludzi rzeczywiście porwanych czy eksterminowanych.

@pawelpreneta O ile to porwanie to jakiś absurd, tak takim samym absurdem jest podróż tych aktywistów do gazy. Nie wiem czego się soodziewali

@pawelpreneta A co z tonami zywnosci przewozonymi na tych łodkach?

@pawelpreneta Bo są zwykłymi lansiarzami. Nie musisz się wysilać😂

@pawelpreneta Franek to jednak spryciula - zbije kapitał wśród wyborców tą wycieczką i jeszcze się odbije na plecach Omara, który będzie miał najbardziej przej3bane w tej historii🤭

@pawelpreneta Jak dla mnie to Izrael może ich tam sobie trzymać do usranej śmierci. Ich lub ostatniego terrorysty i ich żywicieli. Odmówili deportacji, więc teraz niech sobie radzą, ale bez wsparcia MSZ. Temat zamknięty.

@pawelpreneta Czy jest szansa że ich zabija?

@pawelpreneta "A dlaczego odmówili?" Dla sławy oczywiście.

@pawelpreneta Służby działają tam brawo

@pawelpreneta Skoro wolą siedzieć to ich wybór. Nam nic do tego.

@pawelpreneta Moje krótkie spierdalaj dla Ciebie i tych 🤡 czy tam aktywistów Jesteś banda chuja

@pawelpreneta Brawo Izrael

Share this thread

Read on Twitter

View original thread

Navigate thread

1/27