🇬🇪 Wszyscy wczoraj skupieni byliśmy na Czechach i wygranej Babiša, tymczasem również wczoraj w Gruzji odbyły się wybory samorządowe. Rządząca pro-rosyjska partia Gruzińskie Marzenie po tym jak zamknęła w więzieniach większość posłów opozycji teraz wpisała sobie do Excela wynik
@hayastanboi Super. Gruzja obrała odpowiedni kierunek i oddaliła się od ryzyka militarnej interwencji Rosji. Gruzińskie Marzenie może próbować spokojnie prowadzić dialog z Rosją i nie wpychać swojego kraju w niekorzystny i niebezpieczny sojusz z Zachodem.
@EmilPorawicz @hayastanboi Za to będzię wypchać swój kraj w jeszcze bardziej niekorzystny i niebiezpieczny sojusz z Rosją.
@JapkoArtur @hayastanboi Daj mi powód, dla którego dialog z Rosją, dla państwa położnego tak jak Gruzja jest niebezpieczna? Gruzińskie Marzenie prowadzi pragmatyczna politykę i chce się dogadać, a nie oddać w łapy Rosji. Dla Gruzinów oznacza to stabilnie ceny prądu, gazu, paliwa. Co UE może dać Gruzji?
@EmilPorawicz @JapkoArtur @hayastanboi Korupcja, mordowanie opozycji, handel narkotykami przez państwo, tajne służby, mordowanie dziennikarzy, fałszowanie wyborów, Rosję znasz jedynie z matrioszek i barszczu czerwonego?
@ArmandoPesos @JapkoArtur @hayastanboi Rozumiem, że Europa czy inne mocarstwa, z którymi mamy sojusze są krystalicznie czyste. Nie mają żadnych przestępstw na koncie, żadnych wojen i morderstw? Nie manipulują wyborami poprzez narracje medialne? A o korupcji czy lobby to na zachodzie nie słyszeli?
@EmilPorawicz @JapkoArtur @hayastanboi jak to mówił sam Putin, "upadek związku radzieckiego to największa katastrofa geopolityczna". Chciałbym ci przypomnieć tylko ze my byliśmy też w orbicie wpływów zsrr i miejmy nadzieję że o nas też sobie nie przypomną.
@ArmandoPesos @JapkoArtur @hayastanboi jak już idziesz w cytaty z Putina, to warto wspomnieć też o tym, że powiedzial „Kto nie tęskni za Związkiem Radzieckim, nie ma serca. Kto chce jego powrotu, nie ma rozumu.” Więc sobie już tak nie dobieraj słów wyciągniętych z kontekstu, dla własnej narracji.
@EmilPorawicz @JapkoArtur @hayastanboi Ale przecież ten cytat nie wyklucza mojego wcześniejszego xd Putin nie chce powrotu ZSRR i komunizmu, chce poprsotu odbudowy potęgi Rosji i jej strefy wpływów, za tym tęskni putin.
@ArmandoPesos @JapkoArtur @hayastanboi No i? A czego chce USA i Izrael? Nasi sojusznicy i w jaki sposób do tego dążą?
@EmilPorawicz @JapkoArtur @hayastanboi poza tym nigdzie nie napisałem że Izreal jest dobry lub USA, piszę ci ze rosja to ściek, a ty odrazu o usa watykanie, izraelu i o każdym innym byleby tylko nie potwierdzić że Rassija to zbrodniczy rezim, chory masz ten łeb.
@ArmandoPesos @JapkoArtur @hayastanboi No, bo zacząłeś wymieniać oczywiste rzeczy, których nie trzeba potwierdzać. Nigdzie nie napsialem, że Rosja jest krystalicznie czysta, tylko skoro wypowiadasz się w temacie Gruzji i ich geopolitycznej drogi, jakby zachód był monopolistą na brak grzechu i cudowna droga dla Gruzji
@EmilPorawicz @JapkoArtur @hayastanboi Bo korupcja jest dużo wyższa i bardziej powszechna niż na zachodzie, co z tego że Rosja przeznacza kilka dziesiąt procent pkb na zbrojnja jak ludzie dalej sławojki na dworze mają xddd
@ArmandoPesos @JapkoArtur @hayastanboi O wow! A więc ty z tych, którzy wciąż piszą o slawojkach w Rosji 😂 słuchaj, ostatnio jadąc przez polskie wsie, też je widywałem. Może porównamy duże i główne miasta? Warto było tyle czekać na ten moment. Wspomnij jeszcze o sraniu do dziury i braku dostępu do wody i mamy bingo
@EmilPorawicz @JapkoArtur @hayastanboi "Na obszarach wiejskich w Rosji prawie dwie trzecie osób nie ma dostępu do toalet w pomieszczeniach, 48,1% korzysta z toalet zewnętrznych, a 18,4% nie ma dostępu do kanalizacji." Ufam bardziej oficjalnym danym niż temu co rzekomo widziałeś xd
@ArmandoPesos @JapkoArtur @hayastanboi No, a gdzie ja powiedziałem, że na wsiach jest świetna sytuacja? XD Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Poza tym około 75% ludności Rosji mieszka na rozwiniętych i zurbanizowanych terenach. Mówię - może porównaj sobie warunki w dużych miastach, a nie na wsiach xD
@EmilPorawicz @JapkoArtur @hayastanboi a to te 12% może srac do ziemii, super kraj
@ArmandoPesos @JapkoArtur @hayastanboi W Polsce nie ma różnic uwarunkowań i są sami bogacze oraz nikt nie żyje w gorszych warunkach, tak? Ogółem, tylko Rosja to jedyny kraj na świecie, gdzie są różnice zarobków i poziomów? 😂
@EmilPorawicz @JapkoArtur @hayastanboi Dopiero teraz zobaczyłem że jesteś fanem korony. Miejsce ludzi którzy wrzucają w wątpliwość istnienie holocaustu powinno być na śmietniku. Mam nadzieję że wkoncu władza weźmie się za takich jak ty i tobie podobni. Jesteście śmiertelnym zagrożeniem dla Polskiej suwerenności.
@ArmandoPesos @JapkoArtur @hayastanboi Twój świat jest czarno-biały, a tobie wydaje się że wszystko jest zero-jedynkowe. Myślisz, że tylko Rosja ma propagandę - czemu nie przeczę, bo mają - jak każde mocarstwo i każdy właściwie kraj. Nie dałeś żadnego dowodu, na to że gdziekolwiek kłamałem.
@EmilPorawicz @JapkoArtur @hayastanboi Każde państwo ma propagandę, ale to rosja wysłała żołnierzy na Ukrainę, rozpoczęła wojnę ofensywna, a ja jako obywatel Rosji nie chciałbym iść do wojska i umierać za ekspansjonizm Putina.
@ArmandoPesos @JapkoArtur @hayastanboi Ale nie jesteś obywatelem Rosji i nie musisz tego robić, a my jako Polska nie powinniśmy mieszać się w ich konflikt, by jako Polacy nie musieć umierać za interesy zachodu. Masz jakieś problemy z logiką? 😂
@EmilPorawicz @ArmandoPesos @hayastanboi Iwan, ale Polska jest zachodem a niepodległa Ukraina i wykrwawiona Rosja jest w naszym interesie. Nie ma znaczenia co ci tam Braun napakował do tej małej zapijaczonej główki.
@JapkoArtur @ArmandoPesos @hayastanboi Ojej, jacy wy schematyczni jesteście. Do wyzwisk i tych śmiesznych sloganów pierwsi, ale zerowa argumentacja. Zabawne w was jest to, że myślicie że to osoby z moimi spostrzeżeniami są zindoktrynowane, a nie widzicie jak wy jesteście przeprani propaganda drugiej strony.
@EmilPorawicz @ArmandoPesos @hayastanboi Przecież to ty nie podałeś żadnych argumentów. Same rage baitowe pierdolenie xD
@JapkoArtur @ArmandoPesos @hayastanboi No jeśli nie widzisz w całej tej dyskusji moich argumentów, wręcz popartych źródłami, rzeczowymi wypowiedziami, opartymi na faktach, danych, statykach i łatwo weryfikowalnej wiedzy - to już chyba problem leży po twojej stronie, Artur. Dobrej nocy
@EmilPorawicz @ArmandoPesos @hayastanboi Jeśli uważasz, że to były argumenty i rzeczowe wypowiedzi, to chyba mamy zupełnie różne definicje dyskusji. Powtarzanie ruskiej narracji z przekonaniem to jeszcze nie dowód. Kolego, mniej sputnika to może coś jeszcze z ciebie będzie.
@JapkoArtur @ArmandoPesos @hayastanboi Udowodnij mi, że to co powtarzałem to ruska narracja, a nie fakty poparte źródłami, historia i zwyczajna analiza linii czasowej geopolityki na osi Rosja - Zachód od lat 90. Czekam na argumenty, które mnie zagną. Udowodnij mi, ze nie mam racji, skoro jesteś tak pewny swego.