Published: October 13, 2025
2
2
9

Dostlar selamlar, bir öğrenci ve freelance çalışan biri olarak yapay zekayı kullanarak nasıl sağlıklı bir şekilde finansal hayatımı düzene soktuğumu ve nasıl düzgün bir birikim yapabildiğini sizlerle paylaşacağım. 3 Aylık kullanımım sonunda elde ettiklerim; - Enflasyona karşı

Image in tweet by Mehmet Eren Dikmen

Öncelikle ilk kullandığım prompt; "Türkiye'de güncel enflasyon oranı, döviz kurları ve faiz oranlarını analiz et. Aylık gelirim [X TL], sabit giderlerim [liste]. Bu ekonomik şartlarda optimal bütçe dağılımını hesapla." Bu prompt sayesinde Perplexity bütçe dağılımımı çok

İkinci kullandığım prompt; "Son 3 aydaki enflasyon verilerini analiz et. Bu giderlerim [liste] için hangi kategorilerde ne kadar tasarruf yapabilirim? Alternatif ürün/hizmet önerileri sun, kaynaklarıyla birlikte" Bu prompt sayesinde benim için bir tasarruf planı hazırladı ve

Üçüncü kullandığım prompt; "Türkiye'deki güncel freelance pazarını, dijital ürün trendlerini ve yan gelir fırsatlarını araştır. [Becerilerim] ile 30 gün içinde başlayabileceğim 3 gelir kanalı öner, pazar büyüklükleriyle." Malum öğrenci olduğum için freelance çalışarak elde

Dördüncü kullandığım prompt; "Güncel TL mevduat faizleri, altın fiyatları ve döviz kurlarını karşılaştır. [X TL] acil fon için optimal dağılım öner: ne kadarı vadeli hesapta, ne kadarı altında, ne kadarı dövizde olmalı?" Önceden bunun önemsiz olduğunu düşünürdüm acil durumlarda

Beşinci kullandığım prompt; "Güncel kredi faiz oranlarını analiz et. Borçlarım: [detaylar]. Mevcut piyasa şartlarında borç konsolidasyonu mı, erken ödeme mi daha mantıklı? Hesaplamalarla göster." Bu prompt beni ipten aldı diyebilirim. Sayesinde borçlarımı yapılandırıp daha az

Altıncı kullandığım prompt; "BIST100, Amerikan Borsası ve Avrupa Borsa performanslarını, dolar/TL paritesi ve altın fiyatlarını analiz et. Aylık [X TL] yatırım bütçesi için risk toleransım [düşük/orta/yüksek]. Optimal portföy dağılımını öner. Farklı ekonomistlerin yorumlarını

Son kullandığım prompt; "Her hafta BIST, döviz ve enflasyon verilerini takip et. Portföyümde [mevcut dağılım] var. Piyasa değişimlerine göre yeniden dengeleme önerilerini haftalık rapor halinde sun." Bu prompt sayesinde ise dinamikliği sağladım. Bildiğiniz üzere kripto piyasası

Peki gelelim neden Perplexity kullanıyorum. Öncelikle Perplexity'nin içerisinde sadece finans için ayrılmış bir sekme var. İlk fotoğrafta görebilirsiniz. Bu sekme çok detaylı, ben kendim bu işlerden anlamama rağmen benim yerime her şeyi kendisi güncel olarak izliyor ve benimle

@ErenAILab Elinize sağlık oldukça faydalanacağım gibi duruyor

Share this thread

Read on Twitter

View original thread

Navigate thread

1/10