21 października 1944 r. pododdziały US Army zakończyły walki o Aachen (Akwizgran). Dla Amerykanów była to de facto pierwsza duża bitwa miejska, z której wyciagnęli szereg wniosków taktycznych. I które sa aktualne do dzisiaj, ponieważ walki o miasto nadal są omawiane na kursach 1/
Kluczowym wnioskiem doktrynalnym była walka broni połączonych do walki w mieście. De facto tutaj wykuła się amerykańska doktryna małych, zdecentralizowanych zespołów połączonych rodzajów broni, która została skutecznie zastosowana w operacjach miejskich. 2/
GIs nauczyli się też na własnej skórze, że w bitwie miejskiej nie ma drogi na skróty i nie można ominąc ot tak sobie paru budynków i nacierać. Należy walczyć i oczyścić każdy dom, bo w innym przypadku można zostać ciężko zaskoczonym. 3/
Tym bardziej, że Niemcy w Aachen stowali tym razem u siebie, doświadczenia nabyte w czasie walk w Powstaniu Warszawskim 1944 i podobnie jak wtedy Polacy, wykorzystywali siec kanalizacyjną i piwnice do infiltracji i działań szturmowych. Ale to już inna historia.
Prośba o RT watku czy komentowanie dla większych zasięgów.
@JanR210 To studium nieocenionego CSI jest podstawa kwerendy. Mam, ale dziękuję za wskazanie, pewnie inni też skorzystają.
@MakowiecPawe Super wątek. 🫡
@Szymonide Dziękuję. W Aaachen byłem w 2018 r., do dzisiaj mozna znaleźć ślady walk o miasto.
@MakowiecPawe Świetne zdjęcia.
@MakowiecPawe Komentarz dla wsparcia zasięgu. Zastanawiałem się jeszcze czy doświadczenia z walk w Stalingradzie nie wpływały na taktykę Niemców, ale w sumie doświadczenia zostały z 6. Armią... 😏