Published: October 29, 2025
16
36
222

Dzień z życia sędziego vel sędzia kontra reszta świata (historie różne). Nie działa mi podpis elektroniczny. Dzwonię do informatyków. Każą zgłosić przez Jira (wewnętrzny system/aplikacja przez którą sędzia zgłasza problemy z zakresu IT). Wypełniam zgłoszenie problemu w Jira.

Po dwóch dniach dostaję info na maila, że zgłoszenie zamknięte. Bo zaznaczyłem z listy wyboru w Jira nie ten problem, co trzeba. Ok. Jeszcze raz wypełniam zgłoszenie. Jest czwartek. W piątek cały dzień sesja, potem weekend, w poniedziałek home office. We wtorek odpalam maila -

zgłoszenie zamknięte, bo w piątek wysłali do mnie zapytanie przez Jira w sprawie problemu, na które nie odpowiedziałem. Przez Jira zgłaszam reklamację, że to chyba jakiś żart. Po godzinie dzwoni Pani z Wrocławia z przeprosinami. Przyjmuję i proszę o ogarnięcie tematu.

Pani mówi, że zleca to informatykom z mojego sądu...Po godzinie dzwoni informatyk siedzący piętro wyżej, wchodzi zdalnie na pulpit i po 3 minutach problem rozwiązany. Na piątkowej wokandzie też było fajnie. Rozprawa zdalna, ale przychodzi pełnomocnik, bo nie doczytał, że

rozprawa online, więc muszę zrobić hybrydową. Zarządzam przerwę. Pani protokolantka odpala kamerę skierowaną na salę. System, jak zawsze, ładuje się jakieś 20 minut. Załadował, ale obrazu nie ma. Kamerka chyba nie działa. Wzywamy informatyka. Przychodzi i potwierdza-

nie działa kamerka. Mówię: to proszę przynieść inną i podmienić. On nie ma, bo on jest z oddziału informatycznego a sprzęt ma oddział gospodarczy sądu. Dziękuję mu i wysyłam protokolantkę do sali obok, do kolegi z wydziału, żeby pożyczyła kamerkę z jego sali. Mam szczęście,

kolega nie ma zdalnej, więc "moja" protokolantka wchodzi w trakcie trwania jego rozprawy, bardzo przeprasza, wyjaśnia o co chodzi, odłącza kamerkę, wraca i montuje u mnie. Mam prawie 40 minut opóźnienia. W poniedziałek przepaliły się prawie wszystkie jarzeniówki

w moim pokoju. Ja pracowałem w domu, ale koleżanka (sędzia) z pokoju zgłosiła problem. Co prawda nie mogła przez system, bo akurat nie działał... więc po staroświecku zadzwoniła, zlitowali się i powiedzieli, że kogoś przyślą. We wtorek rano przychodzi macher.

Najpierw policzył, ile jarzeniówek trzeba wymienić, zostawił torbę, uprzednio zapytawszy, czy popilnujemy (ja i koleżanka), na co oczywiście się zgodziliśmy i poszedł. Wrócił po godzinie, drabinkę ogarnęliśmy mu z naszego sekretariatu. Wszedł na nią, jarzeniówki

położył na moim biurku. Dwie się stoczyły i spadły na podłogę, ale cudem się nie stłukły. Przy drugiej lampie to samo, Pan znów położył sobie jarzeniówki na szafeczce,jedna się sturlała i tym razem cudu nie było, poszła w drobiazgi.

A rok temu wymieniali nam komputery w pokoju, stare komputery informatycy zostawili u nas w pokoju (bo to gospodarczy musi zabrać, nie oni..). Ludzie z gospodarczego zabrali je po 10 miesiącach.

Historia koleżanki z okręgu. Wyjazdowy dzień do uczestników w sprawie o ubezwłasnowolnienie, takich którzy nie są w stanie sami przyjść na badanie. Główna bohaterka - nazwijmy ją Ariela, pracownik sekretariatu. Ariela ma za zadanie protokołować. Oprócz

koleżanki sędzi i Arieli jest jeszcze kierowca, psychiatra i psycholog. Ruszają spod sądu do pierwszego uczestnika. Po 5 minutach Ariela mówi, że ma chorobę lokomocyjną i jej niedobrze. Kierowca,na polecenie sędzi, zatrzymuje się przy aptece. Ariala kupuje aviomarin.

Gdy wszyscy wsiedli do samochodu Ariela wzięła 3 aviomariny. Zasnęła. Zanim dojechali do uczestnika rozbudzili Arielę, ale ta jest nieprzytomna. Więc sędzia prosi, żeby zatrzymać się na stacji benzynowej. Ariela kupuje kawę i jakoś staje na nogi. Sędzia, psychiatra

i psycholog przyjeżdżają do uczestnika z godzinnym opóźnieniem.

W SO Warszawa Praga ostatnio prowadzono prace dekarskie. Robotnicy mieli zalecenie pracować od 17. Jako że lgnęli do roboty to zaczynali wcześniej, np. o 15. Chemikalia tak śmierdziały, że trudno było pracować. Okna w SO Wawa Praga są nieotwieralne.

Przyszedł weekend, kiedy lało. Robotnicy nie zabezpieczyli dachu i zalało kilka pomieszczeń, w tym pokoje sędziów. Etc. etc. Mógłbym tak jeszcze bardzo długo. Pozdrawiam. I też uważam, że to cud, że sądy w ogóle funkcjonują 😉

@FranekMuchomor Ja poproszę o regularne wpisy, Pani Ariela "wymiata".

@Piotr_Stosio Tak, Ariela też jest moją idolką. Innym razem siedzi na protokole na rozprawie. Sędzia ma podgląd na monitor protokolanta. Więc podgląda. Ariela sprawdza oferty na wyjazdy do Tunezji.

@FranekMuchomor Serio w 2025 IT przyjmuje telefon od użytkownika i nie robi za niego zgłoszenia by mieć pewność poprawnego wypełnienia formalnego zgłoszenia? Serio kończy rozmowę odesłaniem intranetu? @VonKappe pa to!

@FranekMuchomor Na home office nie sprawdza się e-maili?

@FranekMuchomor Proszę zmienić na zewnętrzną firmę z odpowiednim SLA , to do Pana @w_zurek Zapewniam, że w biznesie nie ma takich akcji, ale budżetówka jak widać rządzi się swoimi prawami.

@FranekMuchomor @MrJohnBingham Wyjątkowo urocza nitka. Polecam.

@FranekMuchomor A myślałem, że tylko u mnie w urzędzie tak jest.

@FranekMuchomor Pani Ariela najlepsza, pewnie już miała halucynki 😆 Mnie po jednym aviomarinie odcina, a po trzech widzę jednorożce 🦄

@FranekMuchomor Najlepsze jest to, że najwięksi zainteresowani dobrem wymiaru sprawiedliwości, Ziobro i te Iustitie, takimi sprawami się w ogóle nie zajmowali

@FranekMuchomor Widzę tkwicie w jaskini hinduskiego AjTi😂😂😂

@FranekMuchomor Może mniej efektownie, ale u mnie na SGGW ostatnio wszędzie rozwiesili jakieś karteczki z bhp, 112 itd. Na katedrze ponoć dostali nawet instrukcję obsługi czajnika elektrycznego, ale fun fact: nie dostali czajnika elektrycznego.

@FranekMuchomor Wymagania do pracy w IT support: doświadczenie: 2/10 wiedza: 3/10 bierna agresja: 9/10

@FranekMuchomor Kiedy wpisy o tym jak to sędzia z sędziną przynoszą do sądu ryzy papieru kupione za własne pinionszki aby było na czym wyroki drukować?🤔

@FranekMuchomor GDYBYM PRACOWAŁ NA SUPPORCIE W SĄDZIE TO BYM TAK SAMO ROBIŁ! MUAHAHAHAHA!

Image in tweet by Franek Muchomor

@FranekMuchomor Martyrologię budżetówki- uwielbiam🥰

Share this thread

Read on Twitter

View original thread

Navigate thread

1/33