"الکس" یک طوطی خاکستری آفریقایی بود سال 1977 از تخم در اومد و مثل یه پرندهی معمولی تو فروشگاه حیوانات خانگی به فروش گذاشته شد. تا اینکه که یه دختر به اسم «ایرن پپربرگ» خریدش. پپربرگ چندسال از این طوطی مراقبت میکرد، تا وقتی بزرگ شد.
یه روز که داشت مطالب برای مدرک دکتراش رو مینوشت که اتفاقی سریال محبوب تلویزیونی Nova رو از تلویزیون میدید که در مورد هوش پستانداران و آببازهایی مثل دلفین بود... همچنین قسمت دیگهای که بحثش در مورد این بود که چرا پرندگان آواز میخونن؟
با دیدن این مطالب، ایرن با خودش فکر کرد چرا هیچکس هوش حیوانات و آموزش رو در مورد پرندگان بکار نبرده؟! اون بعد از گرفتن مدرک دکترای شیمی دنبال علاقه و جواب سوالش رفت و نتیجه؟.. باور نکردنی بود! اون «الکس» رو به جامعه علمی معرفی کرد... پرندهای که فهم ما از حیوانات رو متحول کرد!
الکس که اسمش مخفف Avian Learning Experiment بود، علاوه بر درک ظاهری معانی کلماتی که میگفت، میتونست به درستی تا شش بشماره (تشخیص تعداد اشیاء روی سینی و پیوند صحیح عددی که با صدای بلند گفت به عدد نوشته شده بود). اون همچنین میتونست رنگ ها، شکلها و مواد اشیاء مختلف رو شناسایی کنه.
گاهی حتی میتوانست برای توصیف یه شیء ناآشنا کلمات جدیدی بسازه. اون اولین باری که سیب بهش نشون دادن، بهش گفت"banerry" چون اسمشو نمیدونست! (شاید بخاطر اینکه بیرونش رنگ گیلاس بود و داخلش برنگ موز!) پپربرگ میگفت دقت الکس تو شمارش اشیاء شگفت آوره.
اون تو مقالاتی که توسط همتایانش بررسی شده، گفته که هوش الکس با یک کودک پنج ساله قابل مقایسهس، اما رفتار عاطفیش بیشتر شبیه یه کودک دو سالهست. مثلا، وقتیکه الکس ناراحت یا عصبانی میشد، گاهی اوقات به همه سؤالهایی که ازش میشد، با اینکه جواب درست رو میدونست عمدا اشتباه جواب میداد!
الکس مسلط به دایره لغات تایید شدهای متشکل از 100 کلمه انگلیسی بود!! که میتونست اونا رو به درستی بفهمه و ازشون استفاده کنه، نه صرفاً «تکرار طوطیوار». پپربرگ وقتی برای اولین بار الکس رو تو مطب دامپزشکی تنها گذاشت, موقع خروج دکتر الکس گفت: ببخشید، بیا اینجا، میخوای برگردی؟
از این کلمات معنیدار برای اونایی که از این گونه مراقبت میکنن (از جمله خود من) زیاد پیش میاد. کلماتی استفاده میکنن که بیان کننده حالات و احساساتشونه! پپربرگ ده ها مقاله علمی در مورد توانایی های کلامی، ریاضی و شناختی الکس منتشر کرده.
الکس تو برنامه های تلویزیونی متنوع و داستان های مطبوعاتی محبوب ظاهر شده. تا اینجا شاید چیز عجیبی نباشه...اگه کاسکو داشته باشین میبینین که میتونن حرف بزنن و خیلی زود کلمات رو یاد میگیرن و تکرار میکنن. چیزی که باعث حیرت محافل علمیه، اینه که الکس تنها حیوونیه که سوال وجودی پرسیده!
سوال وجودی که نشان از آگاهی و درک موقعیتش باشه! وقتی یه دانشجو الکس رو برده بود دسشویی، الکس برای اولین بار خودش رو تو آینه دید. چند بار سرشو عقب جلو کرد... (این حالت رو کاسکو دوستها میدونن چیه، وقتی سوال یا کنجکاوی زیادی برای طوطی ایجاد میشه این کارو میکنه)
الکس از دانشجویی که برده بودش دسشویی پرسید: این چیه؟! دکتر جواب داد: این تویی! تو یه طوطی هستی! 🦜: من چه رنگی ام؟ 👩⚕️: تو یه طوطی خاکستری هستی الکس! (احتمالا برگ به تن محققینی که این صحنه رو دیدن نمونده بود🍂)
اون وقتی یه کیک تولد بهش نشون دادن فهمید چیه... گفت: نان خوشمزه! همینطور الکس در حالی که نزدیک یه دامپزشک نشسته بود، بارها و بارها ازش پرسید: آجیل میخوای؟ ذرت میخوای؟ آب میخوای یا نه؟ آخرش که از «نه شنیدن»ها کلافه شده بود، پرسید: «خب، چی میخوای!؟» تقلید صدا؟ فکر نمیکنم!
اتفاقاتی از این دست زیادن. سال 2007 الکس 31 ساله بود. یه شب که دکتر داشت از محل کارش میرفت، الکس بهش گفت: تو خوب باش! دوستت دارم. فردا میبینمت! اون فردا هرگز نیومد! الکس تو 31 سالگی از دنیا رفت... کالبد شکافی دلیل مرگ رو تصلب شراین تشخیص داد. مرگی که باعث شد اون بدون درد بمیره.
طوطی خاکستری آفریقایی در حالت نرمال ۶۰سال عمر میکنه و مرگ ناگهانی الکس "بدترین روز" زندگی مالک و محقق پپربرگ بود. کاسکو پرندهای هست که بشدت بهش وابسته میشین. از اونایی که دارن بپرسید بهتون میگن که عاطفهای که کاسکو با صاحبش برقرار میکنه چیه... اونا جزو باهوشترین حیواناتن.
اگه دوست داشتین ویدیوی الکس رو از یوتوبم تماشا کنین و مرسی از اینکه سابسکرایب میکنین🙏🏼 https://youtu.be/HI03xonadGw?s...
اگه میخواین پست رو تو اینستا برای کسی بفرستید: Hirkan_realstories لینکش: https://www.instagram.com/hirk...
داستان یه طوطی شگفت انگیز دیگه... آپولو: https://x.com/HGouldian/status...
داستان طوطی خاکستری شیطون... روکو: https://x.com/HGouldian/status...
@HGouldian جایی قبلا خونده بودم ولی چون عاشق کاسکو هستم دوباره تا آخر خوندم
@ghasemi_fa75848 🙏🏼🙏🏼
@HGouldian عالی هستی ؟
@MeyllSup1 ممنون
@HGouldian آقا برگی برام نموند!ممنون
@yousyshah خواهش میکنم 🌺
@HGouldian حالا تو مملکت ما به کاسکو فقط فحش یاد میدن🥲