Отже, обіцяне продовження. Частина 2 з N про ДІДА ГУНЬКА Все буде по прядку. Перше розкажу за війну і повоєнні роки. Потім за події, мабуть, 70-х або 80-х. Аж потім за те як слідкували, а потім за «смерть» Гунька. А потім ще за події після, одна з яких про мене⬇️
Якщо чесно, хз, що він робив у повоєнні роки і у війну. Десь то пропадав, до з‘являвся. Радюжку стару вкрав у моєї баби і прабаби, ну то таке. Не воював, але якось десь втратив палець. Мав мадярську бляху і шоколад. Але не співпрацював із фашистами. Та й не до нього всім було ⬇️
В 50-і, після смерті сталіна, коли всі більш-менш прийшли до тями і стали до роботи, моя баба (без ніг, одірвало міною, коли вони тікали ВІД КРАСНОЙ АРМІЇ і ходила вже на той час на протезах, за це пізніше) працювала швачкою на ножній машинці в швейній в сусідньому селі⬇️
А ще вона їздила на вєліку, але не вміла розвертатися. Власне, я нею пишаюся і пізніше окремо розкажу. Так от, Розкошівка, де всі герої жили - дві вулиці і магаз. А робота (свинокомплекс, елеватор, пошта, школа, швейна тощо) в сусідній Мар‘янівці - 3 км через ліс⬇️
…і ярок з річечкою Карочє, в цю Мар’янівку навезли якихось кацапів. Це типово для того часу, щоб всюди було трохе кацапні. І кацапів була Ліпа (Олімпіада повне ім‘я). І вона закрутила шури-мури з Гуньком! А що вона кацапка, то всім було поїбать і ніхто її не попередив⬇️
що Гунько ну трошки не той тіп, якого треба пускати до себе до хати. Гунько до неї швидко перебрався, а тим часом в його хаті в Розкошівці завівсь якийсь непонятний дід, типу його дядько. Такий же мутний, як і сам Гунько.⬇️
І Гунько з Ліпою щотижня приходили пішки з Мар‘янівки типу провідати його. На ділі Ліпа з дядьком хуярили водяру, пиздились, а Гунько ішов тоді вниз до річки і сидів там на кладці, чекав поки позасинають. Сам він не пив. Принаймні, ніхто такого не бачив⬇️
Ці пʼянки стали явищем регулярним, але ні русню, ні особисто Ліпу ніхто не любив, то Гунькові навіть почали співчувати. Бо, повторю, самого його ніколи не бачили п‘яним. Він навіть не курив (Кстаті, в моєї іншої прабаби теж була знайома Олімпіада з Чіти🤷♀️) ⬇️
Отже. Щосуботи вранці Гунько з Ліпою йдуть через ліс на Розкошівку, Ліпа із Гуньковим дядьком пʼють і скандалять, а Гунько йде на річку журитися. І так по колу. Аж одного разу… Приходе Гунько на Розкошівку сам ⬇️
Пиздиться із цим своїм дядьком так, що сусіди приходять їх рознімати. Дядько забирає манатки і зникає в невідомому напрямку, а Гунько традиційно йде на річку журитися І на цей раз одна одна там баба його пожаліла⬇️
Баба Сашина (вона дуже змінилась у ставленні до людей, після того як в 46-му за жменю колосків (11 шт) зібраних на скошеному полі, відмотала в лагєрях 5 год. При тому, що чоловік загинув на війні і в неї було троє малих дітей)⬇️
Коротше, ця баба СашИна була доброю жінкою, а після строку стала абсолютно безстрашною. Небайдужою і дуже хорошою людиною була ця баба (тоді ще жінка). І пішла вона на річку до Гунька спитати, чи не треба йому допомогти може якої⬇️
І ось що вона там побачила - це вона вже мені малій і моїй бабі сама розказувала. Їй було 96, коли я її пам‘ятаю Каже: «прихожу, а він спиною сидить. Я до нього кажу, Ваня, що тобі робиться? Може ходи поїж до мене, я каші наварила»⬇️
Хто не поняв, то Гунька Іваном звали. Іван Гунько. Менше з тим. Оце Сашина до нього каже, а він не обертається, наче не чує. «Я його, — каже, — за плече торкнула, а він аж підскочив, оглянувся до мене і я аж посивіла!⬇️
«На краю світу, — каже баба Сашина, — була із врагами народа, хвашистів бачила, а такого не бачила! Очі як чорта чорні, лиця геть нема, сама хижа ротяка! Таке страшне, наче сниться! І таким голосом до мене сказав не людським, я думала, там і впаду! Сказав «іди, не знаю тебе»⬇️
І вона ПЛАКАЛА, коли це розказувала Казала, що їй досі ця пика і цей голос сняться. Вона вірила, що він не людина. Що це їй попередження з того світу було. Коротше, дядько Гуньковий десь пропав. І Ліпа, яка тої суботи не прийшла до них, теж потім на роботу не вийшла.⬇️
А сам Гунько лишився в Розкошівці у себе в хаті, аж поки за кілька день не приїхала до нього міліція. Вияснилось, що з Ліпиного балкона (вона жила на другому поверсі єдиної на всю Марʼянівку двохетажки) щось капало. А самої Ліпи вже кілька день не бачили⬇️
Але її, нагадую, ніхто й не хтів бачити, бо кацапка і пʼяниця. І на балкон би той було б байдуже, але діло було літом, почало смердіти. Знайшли її, коротше, на балконі замотану в клійонку з пробитою головою Ну та й приїхали до Гунька. Забрали І ВИПУСТИЛИ ЧЕРЕЗ ПАРУ ДНІВ!!!⬇️
Бо! Він розказав міліції, що то він і прийшов дядька виганяти, бо той побив його Ліпу. І якось так все сходилося в нього, що мовляв пʼяниці обоє були, шо ж поробиш. Стали шукати дядька І знайшли під Лисянкою втопленого і вже такого, що ніби як давно втопився ⬇️
Коротше, знов не сходилось, що то дядько Ліпу вбив І Гунька посадили. Вся Розкошівка зітхнула з полегшенням Але це не кінець Бо Гунько відсидів 10 год (всього) і вернувся в село ВІРУЮЧОЮ ЛЮДИНОЮ, ще й з велосипедом ⬇️
І перше що він зробив, це пішов по Мар‘янівці і Розкошівці по-під хати і в усіх в ім‘я всевишнього попросив пробачення Але далі на всіх чекало ще багато йобнутих подій, які застала частково навіть я і навіть я чуть не цей-вокнулась була раз через Гунька Але про це завтра👻
Вибачте. Не завтра, завтра гуляєм. На днях
@pyzda_ne_pizda Я перепрошую, а у вас на аватарці той самий Гунько?😁
@mmoorrooz Та ні, це ж Радаґаст Бурий з Гобіта і Володаря Перснів
@pyzda_ne_pizda це настільки охуєнно написано що має бути видано або екранізовано
@rofh Ну, сподіваюсь, буде. Роботи непочатий край, роблю потрошку
@pyzda_ne_pizda Лисянка Мар'янівка Шпола?
@Santa_Oles Ну Шпола вже далеко, там інші родичі живуть і інші історії мають)
@pyzda_ne_pizda Хочу ще
@plump_helper Завтра, мабуть не буде. На вихідних, скоріш за все
@pyzda_ne_pizda Боже, оце така нетфлікс
@pyzda_ne_pizda Прикольно
@pyzda_ne_pizda Та блін. Ну ладно.